Η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Μιχάλης Μπλέτσας, δύο κρητικοί, συναντήθηκαν στο πλατώ στην εκπομπή του Γιώργου Κουβαρά «Στο Κέντρο». Να θυμίσουμε ότι ο Μιχάλης Μπλέτσας είχε πρόσφατα (τον Φεβρουάριο του 2025) μιλήσει στην Aula στους μαθητές των τελευταίων τάξεων στο πλαίσιο της σειράς “Science moments”.
Η συζήτηση ξεκίνησε με την διεθνή σκηνή και την εικόνα της διπλωματίας στην Ευρώπη, με τους Ρώσους να απειλούν, τους Γερμανούς να προετοιμάζονται πόλεμο, και την Ευρώπη να είναι σε αναταραχή. Η Ντόρα Μπακογιάννη ξεκαθάρισε ότι οι Ρώσοι δεν είναι έτοιμοι για πόλεμο και μάλιστα με χώρα του ΝΑΤΟ, όμως η ιστορία με το ρωσικό αέριο, που ήταν φτηνό σε συνδυασμό με το κύμα ακρίβειας, που εμφανίζεται στην Ευρώπη, κάνει τους Ρώσους να δημιουργούν μία “επικοινωνιακή επίθεση” που καλούνται σήμερα να πληρώσουν πιο ακριβά το φυσικό αέριο.Αναφέροντας ότι από την στιγμή που χρησιμοποιούνται νατοϊκά όπλα στην Ουκρανία, θεωρούμαστε “παρόντες” και η προετοιμασία της γερμανικής κοινωνίας για στράτευση και δημιουργία στρατού, που είναι κάτι τελείως καινούργιο και βεβαίως έχει τεράστιο κόστος, είναι αναπόφευκτη.
Το έδαφος γίνεται πρόσφορο για τα ακροδεξιά κόμματα, που ανοικτά υποστηρίζουν την Ρωσία, όμως η άνοδος του AfD δημιουργεί μία ανησυχία στην υπόλοιπη Ευρώπη για τον εξοπλισμό της Γερμανίας.
Για τις σχέσεις με τον Donald Trump, ο οποίος αρχικά ήταν “απέναντι” και σήμερα είναι “δίπλα”, ανέφερε η Ντόρα Μπακογιάννη ότι η κάθε κυβέρνηση προφανώς επιλέγει την καλύτερη προοπτική για την χώρα και έθεσε το ερώτημα αν οι αγωγοί και η ανάπτυξη των λιμανιών μας “συμφέρουν” ή όχι, ενώ για την επιλογή μεταξύ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή όχι σχολίασε ότι περιμένουμε την Κίνα να κάνει το άλμα με τις μπαταρίες και έως τότε θα εξαρτώμεθα από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.
Ο Μιχάλης Μπλέτσας εξήγησε την σημασία της τεχνητής νοημοσύνης στους διαφόρους τομείς της κοινωνικής ζωής αλλά ειδικότερα στον ρόλο της στις εκλογές, τονίζοντας ότι οι μηχανές προτίμησης είναι η μεγαλύτερη εφαρμογή του AI. Η Ντόρα Μπακογιάννη εξήγησε τον κίνδυνο παρέμβασης “ξένων δυνάμεων” στα εσωτερικά μίας χώρας μέσω των social media, που κατευθύνονται από τις δυνατότητες, που τους διαθέτει η τεχνητή νοημοσύνη ώστε να προετοιμάσουν ένα κοινό για το τι θα ψηφίσει και ανέφερε την εικόνα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Το συμπέρασμα και των δύο συνομιλητών είναι ότι με τις παρεμβάσεις αυτές διχάζονται οι κοινωνίες, χάνουν την εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς και εν τέλει την πληρώνει η δημοκρατία.
Την εικόνα συμπλήρωσε η Ντόρα Μπακογιάννη τονίζοντας ότι το πλήγμα, που έχει δεχθεί η ελληνική δικαιοσύνη είναι η μεγαλύτερη επίθεση από την μεταπολίτευση και, ενώ κριτική υπήρχε πάντα στις αποφάσεις της δικαιοσύνης, σήμερα υπάρχει μαζική επίθεση από τα κοινωνικά δίκτυα. Ο Μιχάλης Μπλέτσας προσέθεσε ότι οι Έλληνες είναι στην πρώτη θέση στην Ευρώπη στην επιρροή από το διαδίκτυο.
Το κύριο πρόβλημα είναι ότι οι νέοι σήμερα είναι μακριά από την συμμετοχή στα κοινά, απέχουν από την πολιτική και έχουν αλλάξει τα δεδομένα τους σε ότι αφορά τις επιλογές για τα εργασιακά και πολλά άλλα και σε κάθε περίπτωση θεωρούν ότι τα πράγματα θα πάνε χειρότερα. Η Ντόρα Μπακογιάννη σχολίασε ότι ενώ το βιοτικό επίπεδο δεν έχει καμία σχέση με αυτό των 50 χρόνων πριν, έχουν αλλάξει οι προτεραιότητες των νέων και εδώ παρεισφρέουν τα social media.