Σταμάτης Κρίνος (42*) (1924-1972)

krinos stamatisΟ Σταμάτης Κρίνος γεννήθηκε το 1924. Εμφανίζεται στα Μαθητολόγια της Αραχώβης το έτος 1936-37 στην Α’ Γυμνασίου και παραμένει έως το 1939-40 στην Δ’ Γυμνασίου, και αν συνέχιζε την φοίτησή του στην Σχολή θα αποφοιτούσε το 1942. Απεβίωσε το 1972 σε ηλικία 48 ετών

(η φωτογραφία είναι δανεισμένη από το αρχείο του Steven Zannos)

Νυμφέθηκε την Άννα Λόντου, κόρη της Μαρώς Σεφέρη, συζύγου του ποιητή Γιώργου Σεφέρη και απέκτησαν μία κόρη, την Δάφνη Κρίνου. Ή Άννα Λόντου είχε γεννηθεί το 1931 και απεβίωσε το 2022).

Η Μαρώ (Μαρίκα) Ζάννου (1898 – 2000) ήταν σύζυγος του Ανδρέα Λόντου και έπειτα του Γιώργου Σεφέρη.  Ο πρώτος γάμος της ήταν με τον ναύαρχο Ανδρέα Λόντο, εξάδελφο των πολιτικών Δημητρίου Λόντου, Δημητρίου Μαξίμου και Γεωργίου Στρέιτ, και απέκτησε δύο κόρες, την Άννα (Λόντου) και την Μίνα (Αναστασιάδη).

Το 1936 γνώρισε τον ποιητή Γιώργο Σεφέρη, που υπηρετούσε στη διεύθυνση Πολιτικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών. Τον κάλεσε στο εξοχικό της οικογένειάς της στην Αίγινα. Ο έρωτάς τους τάραξε την κοσμική και πνευματική Αθήνα και οι οικογένειές τους αντέδρασαν: ο σύζυγός της τής είπε ότι, αν εκείνη φύγει, θα κρατήσει αυτός τα παιδιά και δεν θα τα ξαναέβλεπε. Έτσι, η Ζάννου και ο Σεφέρης συναντιούνταν χωρίς να παντρευτούν.

Τέσσερις ημέρες μετά τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, τον Απρίλιο του 1941, ο Σεφέρης έπρεπε να ακολουθήσει την εξόριστη Κυβέρνηση και ο μόνος τρόπος να είναι μαζί ήταν να παντρευτούν. Έτσι, η Ζάννου έκανε το δεύτερο γάμο της, με τον Σεφέρη, στις 10 Απριλίου 1941. Τα παιδιά της τα άφησε στην Πηνελόπη Δέλτα και ακολούθησε τον Σεφέρη στην Κρήτη και στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

https://www.lifo.gr/proswpa/athenians/anna-lontoy-1931-2022-otan-i-progoni-toy-seferi-eihe-afigithei-ti-zoi-tis-sti

krinos stamatis lamboΗ εταιρεία του πατέρα του Σταμάτη (του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΡΙΝΟΥ) -εκεί όπου εργαζόταν και ο Σταμάτης- είχε επωνυμία Α.Σ.ΚΡΙΝΟΣ Ε.Π.Ε, Έδρα της στην Αθήνα και

Παρήγαγε ατσαλόσυρμα (για καθαρισμό δαπέδων) και την τότε περίφημη ΛΑΜΠΟΛΙΝΗ (καθαρισμός δαπέδων και αυτή).

(πηγή: Ευγένιος Πιερρής)

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας