Απόστολος Πίτσος: “…ο Τσώρτσιλ στην Αθήνα”

Τα Χριστούγεννα του 1944 ο Ουίνστον Τσώρτσιλ ήρθε επειγόντως στην Αθήνα. Η Αθήνα ήταν εν μέσω Δεκεμβριανών και η κατάσταση ήταν εκρηκτική. Ο Απόστολος Πίτσος υπηρετούσε την θητεία του εκείνον τον καιρό:

“…Την άλλη μέρα μας έδωσαν οπλισμό, χειροβομβίδες, όπλα και ότι έπρεπε να έχει ένας οπλισμένος στρατιώτης για παν ενδεχόμενο. Κατεβήκαμε κάτω εκεί που σήμερα είναι τα γνωστά λουλουδάδικα. Ήμασταν κάτω λοιπόν και περιμέναμε και μας πήραν ορισμένους και μας έβαλαν μπρος από την Μεγάλη Βρετάνια, άλλους μπρος από το Υπουργείο Εξωτερικών μαζί με Άγγλους στρατιώτες. Ήταν η βραδιά που ο Churchill είχε έρθει να κουβεντιάσει με τον τότε αρμόδιο, τον Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό, που εκπροσωπούσε την Ελλάδα την προκειμένη στιγμή (σημ.: λίγο πριν αναλάβει Αντιβασιλέας). Δεν σας περιγράφω και τα διάφορα που συνέβησαν με τον τότε Αρχιεπίσκοπο. Αυτά τα γράφει ο Churchill στο βιβλίο του. Υπήρχε και μία κωμική εξέλιξη όταν τον είχε καλέσει ένα βράδυ στο αντιτορπιλικό που έμενε (σημ.: καταδρομικό Ajax).

Αφού έκανε τις διάφορες επικοινωνίες ο Churchill, ξαναγύριζε στο αντιτορπιλικό, το οποίο τον είχε φέρει και έμενε ανοιχτά του Φαλήρου. Ήταν ημέρες εορτών και είχε προσκαλέσει τον τότε Αρχιεπίσκοπο με τον οποίο είχε κάνει τις συζητήσεις διότι ήταν ο μόνος που μπορούσε να συζητήσει τα προβλήματα της Ελλάδος, δεν είχε σχηματιστεί η Κυβέρνηση της Ελλάδος. Έτσι τον προσκάλεσε στο αντιτορπιλικό να τον φιλοξενήσει για λίγο και να του ανταποδώσει την φιλοξενία. Αυτές τις μέρες ήταν έθιμο το πλήρωμα των πολεμικών πλοίων να ντύνονται με κάθε είδος καραγκιοζίστικης στολής, να χοροπηδάνε, και επιτρεπόταν το ποτό. Χοροπηδάγανε λοιπόν πάνω παραμορφωμένοι οι ναύτες, όταν έφτασε ο Αρχιεπίσκοπος. Μόλις ανέβηκε επάνω έτρεξαν όλοι και άρχισαν να πηδάνε δίπλα του νομίζοντας ότι ήταν κάποιος μεταμφιεσμένος και ήρθε για την γιορτή. Βεβαίως ο Αρχιεπίσκοπος δε γνώριζε για τη γιορτή και έτσι ήταν έτοιμος να φύγει., αλλά τον πρόλαβε ο Churchill και του εξήγησε ότι όλα ήταν φιλικά και συνέβησαν λόγω του εθίμου., και τον πήρε μέσα”.

Δανειζόμαστε από την wikipedia:

…Η λύση της Αντιβασιλείας Δαμασκηνού εμφανίζεται ως η πλέον ενδεδειγμένη λόγω της λαϊκής αποδοχής του για τη στάση του στη διάρκεια της Κατοχής, προσκρούει όμως στην αρχική άρνηση του Γεωργίου, ο οποίος αποκρούει τη σχετική πρόταση του Εμμανουήλ Τσουδερού. Τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 1944 αναγκάζουν τον Γεώργιο να παραχωρήσει την Αντιβασιλεία και ο Δαμασκηνός αναλαμβάνει Αντιβασιλιάς στις 31 Δεκεμβρίου 1944.

Το πολιτικό σκηνικό είναι ταραγμένο και ο Δαμασκηνός προσπαθεί να ισορροπήσει πάνω σε αντίπαλες δυνάμεις, που μάχονται για την επικράτησή τους και τον υπονομεύουν στο έργο του. Η αγγλική ηγεσία με τον Τσώρτσιλ Πρωθυπουργό τον εμπιστεύεται και αποτελεί προνομιακό συνομιλητή της. Ο ίδιος ο Βρετανός Πρωθυπουργός επισκεπτόμενος την Αθήνα τα Χριστούγεννα του 1944 έχει μακρά συνεργασία και συσκέψεις μαζί του.

Και από το news247, όπου εντοπίσαμε ένα άρθρο του Κωστή Χριστοδούλου με ένα πολύ σπάνιο video από την άφιξη του Τσώρτσιλ στην Αθήνα, όπου εμφανίζεται και ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός, λίγο μετά Αντιβασιλιάς και δέκα μήνες μετά πρωθυπουργός. Δείτε το άρθρο με το σπάνιο video…

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας