Η Φιλελληνική χορωδία στο μνημείο των Φιλελλήνων στο Πέτα 10.7.2022

philhellenenchor Peta 10072022 1

Από την ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στο site της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό, η οποία ήταν συνδιοργανωτής του Συλλόγου Αποφοίτων στην σειρά αυτών των εκδηλώσεων, δανειζόμαστε το κείμενο:

Η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό (ΕΕΦ) συνδιοργάνωσε με τον Δήμο Νικολάου Σκουφά-Πέτα, τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την ιστορική μάχη του Πέτα. Η ΕΕΦ συμμετείχε με κεντρικό ομιλητή, τιμητικό άγημα 10 αναβιωτών Φιλελλήνων, και την φιλελληνική χορωδία της Δρέσδης, την οποία διηύθυνε τον 19ο αιώνα ο Γερμανός Φιλέλληνας Elster, που είχε πολεμήσει στο Πέτα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκε με το βραβείο Λόρδος Βύρων της ΕΕΦ ο Paul Graf von Normann-Ehrenfels, απόγονος του μεγάλου Φιλέλληνα Στρατηγού Νόρμαν, του αρχηγού του Ελληνικού Τακτικού στρατού στη μάχη του Πέτα.

philhellenenchor Peta 10072022 3
ΟPaul Graf von Normann-Ehrenfels, απόγονος του μεγάλου Φιλέλληνα Στρατηγού Νόρμαν

philhellenenchor_Peta_10072022_1.jpg

philhellenenchor_Peta_10072022_4.jpg

philhellenenchor_Peta_10072022_5.jpg

philhellenenchor Peta 10072022 6

Ο Πρέσβης της Πολωνίας Artur Lompart κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Φιλελλήνων και υπενθύμισε τη συμμετοχή των Πολωνών στους αγώνες για την απελευθέρωση της Ελλάδας, ειδικά εκείνων που σκοτώθηκαν στη Μάχη του Πέτα. Μιλώντας για την Ελληνική Επανάσταση, ο Πρέσβης τόνισε ότι «όλα τα έθνη της Ευρώπης ενώθηκαν κάτω από μια σημαία και πολέμησαν ενάντια στη βαρβαρότητα και την τυραννία, για την υπεράσπιση των κοινών αξιών: την ελευθερία, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

200 χρόνια μετά τη Μάχη του Πέτα, ο Ουκρανικός λαός πρέπει να πολεμήσει εναντίον της Ρωσίας για την ελευθερία, την κυριαρχία και την εδαφική του ακεραιότητα, με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και της Ελλάδας, για τις οποίες το σύνθημα «Ελευθερία ή θάνατος» εξακολουθεί να είναι επίκαιρο.

Ο Διευθυντής του Μουσείου Φιλελληνισμού στην Αθήνα, Κωνσταντίνος Βελέντζας, επέστησε την προσοχή στο διεθνές φιλελληνικό κίνημα που σάρωσε την Ευρώπη μετά το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης το 1821 και χαρακτήρισε τη Μάχη του Πέτα ως τον «Θεμέλιο λίθο της Ευρωπαϊκής ενοποίησης».

(από την ανάρτηση του επίσημου site της πολωνικής πρεσβείας…)

philhellenenchor Peta 10072022 2

O κομης Normann και ησύζυγόςτου στις12.7 στο Μουσείο Ελληνισμού και Φιλελληνισμού μπροστά από το ανάγλυφο της θεάς Νίκης. Δεξιά ο Κώστας Παπαηλιού.

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας