ex-dsathen
Τεύχος 511 (16/2025) - Δευτέρα του Πάσχα / Montag 21.4.2025 - Ημερομηνία 1ης έκδοσης 13.7.2015

Χριστός Ανέστη.
Μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα είναι γνωστό ότι δεν έχουμε ειδήσεις. Τα θέατρα πλέον έχουν ολοκληρώσει τις παραστάσεις της σεζόν, που παραδοσιακά ολοκληρώνεται την Κυριακή των Βαΐων και να πούμε ότι η περίοδος από τον Ιανουάριο μας χάρισε 20 (!) παραστάσεις με απόφοιτους να παίζουν, να σκηνοθετούν ή να μεταφράζουν.

Παρ' όλη την ειδησεογραφική απραξία, ένα αθλητικό γεγονός, ο αγώνας της ομάδας μπάσκετ του ΠΑΟΚ στο Μπιλμπάο, μας έφερε κοντά σε έναν ξενιτεμένο "δικό μας", τον Ντίνο Αγγελίδη, που έχει ανοίξει εστιατόριο εκεί και προσφέρει "psari imeras".
Και σε αυτήν, αλλά και στις πολλές διακρίσεις των δικών μας εντός και εκτός συνόρων, στις συμμετοχές σε συνέδρια αλλά και σε δρώμενα του εξωτερικού και του εσωτερικού, είναι αφιερωμένο το τεύχος μας αυτό.

Η Γερμανική Σχολή προσκαλεί σε βραδιά αποφοίτων στις 30 Μαΐου

Η Γερμανική Σχολή Αθηνών προσκαλεί την Παρασκευή 30 Μαΐου στις 20:30 σε βραδιά αποφοίτων της DSA.

Η εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται με την υποστήριξη του Συλλόγου Αποφοίτων της DSA, θα πραγματοποιηθεί στην Σχολή.

R.S.V.P. μέχρι τις 15 Μαΐου 2025 / bis 15. Mai 2025 (περισσότερα…)

Ο Παντελής Παντελούρης στην Griechenland Zeitung

Ο Παντελής Παντελούρης, απόφοιτος του 1963 και πρώην πρόεδρος του Συλλόγου, ζει στο Αμβούργο, και είναι πρόεδρος της DGG (Deutsch-Griechische Gesellschaft Hamburg), η οποία ιδρύθηκε το 1918.

Η DGG-HH γιόρτασε πριν από 7 χρόνια τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της και πριν λίγες ημέρες παρέδωσε το Αρχείο της στο Πανεπιστήμιο του Δήμου του Αμβούργου.

Το Αρχείο μας καθρεφτίζει την ιστορία των δύο κρατών μας των τελευταίων 100 χρόνων. Το γεγονός ότι οι ελληνο-γερμανικές σχέσεις, παρ όλα όσα μεσολάβησαν (παγκόσμιοι πόλεμοι, δικτατορίες, εξεγέρσεις, κρίσεις κλπ), παρέμειναν ζωντανές αποδεικνύει την σταθερή τους βάση” ανέφερε μεταξύ άλλων ο Παντελής

Δείτε το άρθρο στην Griechenland Zeitung της 9.4.2025 (περισσότερα…)

Ο Ντίνος Αγγελίδης μαθαίνει στους Βάσκους το psári iméras και μιλά στο Gazzetta

Ο Ντίνος Αγγελίδης μαθαίνει στους Βάσκους την ελληνική κουζίνα και μιλά στο Gazzetta για τις συγκυρίες που τον έφεραν στο Μπιλμπάο, τη ζωή στον ισπανικό βορρά, τον Άρη και τα σπορ στην Ελλάδα που λειτουργούν σαν τις αρένες και το Κολοσσαίο στην αρχαία Ρώμη.

Σύμφωνοι, ενδεχομένως το πεπρωμένο δεν είναι θέμα ευκαιρίας αλλά επιλογής, δεν το περιμένεις αλλά το κερδίζεις ωστόσο η διαδρομή του Ντίνου Αγγελίδη ως τη Χώρα των Βάσκων και το Μπιλμπάο όπου δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στον χώρο της εστίασης αποτελεί μια… σύμπτωση συμπτωματικών συμπτώσεων που έλεγε ο Στιβ Γιατζόγλου! Για την ακρίβεια, όλα συνωμότησαν υπέρ του. Από το πρώτο ταξίδι στον ισπανικό βορρά που είχε ως αφορμή ένα διαδικτυακό παιχνίδι ως την γνωριμία με τον ιδιοκτήτη του καταστήματος που μίλαγε γερμανικά και μπόρεσε να συνεννοηθεί μαζί του για να κάνει τη συμφωνία! Στα 47 του χρόνια, ο βετεράνος φόργουορντ του Σπόρτιγκ, του Άρη, του ΠΑΟΚ και της Δάφνης κατοικοεδρεύει στο Μπιλμπάο και μαζί με τον κουνιάδο του, Αντώνη Παντελιά «τρέχουν» το εστιατόριο Grecocina, εξηγώντας στους Βάσκους τη revizosaláta, το jirinó psitó και το psári iméras που μπορεί να βρει κανείς στο μενού, σε μια πόλη όπου η γαστρονομία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της τουριστικής ανάπτυξης. (περισσότερα…)

Delphi Economic Forum X – 2025

Μεταξύ 9 και 12 Απριλίου έλαβε χώρα στους Δελφούς το 10ο Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Ανάμεσα στους ομιλητές και τους συντονιστές εντοπίσαμε τα ονόματα 8 δικών μας που του αναφερουμε με σειρά αποφοίτησης: Τάσος Γιαννίτσης, Παναγιώτης Πικραμμένος, Πάνος Λασκαρίδης, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, Μιχάλης Βλασταράκης, Ξένια Κουναλάκη, Άγγελος Κωβαίος και Γιώργος Ευγενίδης.

Παρών και ο Πρέσβης της Γερμανίας κ. Andreas Kindl.

https://def-x.delphiforum.gr/speakers

Δύο συντεύξεις του Πάνου Λασκαρίδη στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Κώστας Παπαηλιού: “Μονόδρομος ο πλήρης εξηλεκτρισμός του πλανήτη” στην “Ναυτεμπορική”

Η εφημερίδα “Ναυτεμπορική” έκανε την Τετάρτη 16 Απριλίου 2025 μία ειδική έκδοση με τίτλο “Η ενέργεια αλλάζει…περιβάλλον” επιχειρώντας να καταγράψει τις κυρίαρχες τάσεις και τις τελευταίες εξελίξεις, εστιάζοντας στις προκλήσεις, τις στρατηγικές και τις λύσεις που καθορίζουν το μέλλον της ενέργειας και του περιβάλλοντος, σε διεθνές και εθνικό επίπεδο.

Ο Κώστας Παπαηλιού, Πρόεδρος της διεθνούς CIGRE, συμμετέχει με ένα άρθρο του με τίτλο: “Μονόδρομος ο πλήρης εξηλεκτρισμός του πλανήτη”.

Δείτε το άρθρο στην σελίδα 40 του αφιερώματος:

https://www.naftemporiki.gr/afieromata/1945267/eidiki-ekdosi-i-energeia-allazei-perivallon/

Ο Κωνσταντίνος Αραβώσης για την ίδρυση του Ι.Κ.Ο.Β.

Ο Καθηγητής στο ΕΜΠ Κωνσταντίνος Αραβώσης ενημερώνει με άρθρο του στο fb ότι εγκρίθηκε από την Σύγκλητο του ΕΜΠ μετά από πολύμηνη προετοιμασία, το Ινστιτούτο Κυκλικής Οικονομίας και Βιωσιμότητας (Ι.Κ.Ο.Β.) στο οποίο θα αναλάβει τον ρόλο του Επιστημονικού Διευθυντή.

Το Ι.Κ.Ο.Β. θα λειτουργεί στο πλαίσιο του Πανεπιστημιακού Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΑ.Κ.Ε.Κ.) του ΕΜΠ υπό τον συντονισμό Επιστημονικής και Συντονιστικής Επιτροπής, όπου συμμετέχουν ο Ομότιμος Καθηγητής Ανδρέας Ανδρεόπουλος, η Καθηγήτρια Ειρήνη Κορωνάκη και στην οποία ο Κωνσταντίνος Αραβώσης θα αναλάβει τον ρόλο του Επιστημονικού Διευθυντή. Στο Ινστιτούτο συμμετέχουν με την έναρξή του 18 μέλη ΔΕΠ από όλες τις Σχολές του ΕΜΠ.

Το νεοϊδρυθέν Ινστιτούτο στοχεύει στην προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας, ενισχύοντας τη διεπιστημονική συνεργασία και την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για τη βιώσιμη διαχείριση πόρων και την ανθεκτικότητα των υποδομών.

https://www.ntua.gr/el/component/k2/item/4633-idrysi-institoytou-kyklikis-oikonomias-kai-viosimotitas-ikov-circular-economy-and-sustainability-institute-cesi-sto-emp?fbclid=IwY2xjawJjgtVleHRuA2FlbQIxMAABHo4pwrJI-lwKVZExL7ABGWqlP8Zb4BZdvZknJjkb9wU_rVLAOkng2-bclXI7_aem_nZ473Z_Vb1Mk149igThqPQ

Νίκος Τυρογιάννης: “Το εργαστήρι των ονείρων” το Σάββατο 3 Μαΐου

Θέλεις να ταξιδέψεις στον μαγευτικό κόσμο των αισθήσεων;

Θα ήθελες το βλέμμα σου να πλανηθεί στις αντανακλάσεις των θαυματουργών χρωμάτων;

Τότε μια έκπληξη σε περιμένει!

Ο εικαστικός και ποιητής Νίκος Τυρογιάννης σας προσκαλεί με μεγάλη χαρά

στην πρώτη του ατομική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο:

Το εργαστήρι των ονείρων

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν

το Σάββατο 3 Μαΐου 2025 στις 18:30

στον Πολυχώρο Τέχνης και Πολιτισμού «Άρτεμις» στο Μαρούσι.

(Βασ. Όλγας 14 και Σουρή, 100 μ. από τον ηλεκτρικό σταθμό Αμαρουσίου)

Να είστε όλοι εκεί! Φιλότεχνοι και μη! Σας περιμένω!

Με αγάπη, Νίκος Τυρογιάννης (περισσότερα…)

Ronald Meinardus: “Επιστροφή του Βερολίνου στη διεθνή σκηνή – Η νέα στρατηγική Μερτς αγγίζει και την Τουρκία”

Ο Δρ. Ρόναλντ Μαϊνάρντους, πολιτικός αναλυτής και Κύριος Ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, γράφει στο NEWS 24/7 για τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες του νέου καγκελάριου της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, στο ασταθές γεωπολιτικά περιβάλλον.

Για τα γερμανικά δεδομένα, η συμφωνία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στο Βερολίνο επετεύχθη με ταχύτητα. Οι εκλογές για την Ομοσπονδιακή Βουλή διεξήχθησαν πριν από λιγότερο από δύο μήνες. Χρειάστηκαν έξι εβδομάδες διαπραγματεύσεων μέχρι την παρουσίαση της συμφωνίας, η οποία αναμένεται να καθοδηγήσει την πολιτική της μελλοντικής κυβερνητικής συμμαχίας. (περισσότερα…)

Γιώργος Χατζαντώνης (03)

Ο Γιώργος Χατζαντώνηςγεννήθηκε στην Αθήνα το 1985. Το 1997 έπειτα από μια σειρά επιτυχών εξετάσεων εισήρθε στην Γερμανική σχολή Αθηνών, όπου και αποφοίτησε το 2003, έχοντας τη δυνατότητα να σπουδάσει Ιατρική τόσο στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου όσο και της Αλεξανδρούπολης.

Από το 2003 μέχρι το 2009 σπούδασε επιτυχώς στην Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην Αλεξανδρούπολη και κατόπιν μετέβη στη Γερμανία όπου ξεκίνησε την άσκηση της ειδικότητας της Χειρουργικής. Έπειτα από μηνιαία παρακολούθηση στο ακτινολογικό τμήμα της κλινικής τραύματος και αποκατάστασης στο Μουρνάου της Βαυαρίας, ξεκίνησε την ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής στο κρατικό Νοσοκομείο της πόλης Φροϊντενστατ στο κρατίδιο της Βάδης Βυρτεμβέργης.

Λαμβάνοντας μέρος ως πρώτος και ως δεύτερος χειρουργός σε πάνω από 2.000 προγραμματισμένα και επείγοντα χειρουργεία, απέκτησε μεγάλη εμπειρία στη γενική χειρουργική και ειδικότερα στην χειρουργική παθήσεων της κοιλιακής χώρας, εφαρμόζοντας τόσο την ανοιχτή όσο και τη λαπαροσκοπική μέθοδο. Κατά τη διάρκεια της ειδικότητας της γενικής χειρουργικής εκπαιδεύτηκε για ένα χρόνο στην ορθοπεδική και χειρουργική τραύματος, πραγματοποιώντας επεμβάσεις σε κακώσεις κυρίως της ποδοκνημικής άρθρωσης και του άκρου ποδός. Το 2016 αφού απέκτησε τον τίτλο ειδικότητας της Γενικής-Γαστρεντερικής Χειρουργικής, ξεκίνησε να εργάζοται ως ειδικευόμενος Αγγειοχειρουργός στην κλινική Αγγειοχειρουργικής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής καθώς και στο κέντρο Διαβητικού Ποδιού – το μεγαλύτερο στη Γερμανία- στο διακονικό-εκκλησιαστικό νοσοκομείο της πόλης Σπαϊγερ στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου υπό την παρακολούθηση και εκπαίδευση του καθηγητή Prof. Dr. Rümenapf. (περισσότερα…)

Δάφνη Κουτσαφτή (04)

Γεννήθηκε το 1986 στην Αθήνα.  Αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών το 2004 και στη συνέχεια φοίτησε δύο χρόνια στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών.

Σε νεαρή ηλικία έπαιξε στη μεγάλου μήκους ταινία Στάκαμαν του Αντώνη Καφετζόπουλου (2000) και στη μικρού μήκους Τα Μυστικά της Πόλης της Έλενας Δημητρακοπούλου (2001).

Το 2006 ξεκίνησε τις σπουδές της στη Σχολή Σύγχρονου Χορού R.I.D.C. (Rencontres Internationales de Danse Contemporaine) στο Παρίσι, υπό τη διεύθυνση του Γάλλου χορογράφου Dominique Dupuy, και το 2009 έγινε δεκτή στο ετήσιο πρόγραμμα της Γαλλίδας χορογράφου Maguy Marin “De l’ interprète à l’ Auteur” στο CCN Rillieux-la-Pape στη Λυών. (περισσότερα…)

Αλεξάνδρα Βελέντζα (88)

Η Αλεξάνδρα Βελέντζα γεννήθηκε στις 19.6.1970 και αποφοίτησε από την Σχολή το 1988. Από το 1989 έως το 1995 σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης (Ruprecht – Karls Universität Heidelberg) και μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της απέκτησε δεύτερο πτυχίο στα Νομικά από το ΕΚΠΑ και ακολούθως παρακολούθησε Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Πολιτική Δικονομία στο ίδιο πανεπιστήμιο και απέκτησε το Master.

Από το 1992 έως το 2001 εργάστηκε ως ασκούμενη διαδοχικά στο γραφείο του Δικηγόρου Dietrich Mayer στο Schwetzingen Γερμανίας, στο Τμήμα Διοίκησης και στο Δικαστικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης Γερμανίας, στο Τμήμα Αναγκαστικής Εκτέλεσης του Δικαστικού Τμήματος της ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε. και στο γραφείο του Δικηγόρου στον Άρειο Πάγο Γεώργιου Βελέντζα.

Από το 2002 έως το 2011 εργάστηκε ως Νομικός Σύμβουλος της εταιρείας ΟΚΤΑΒΙΤ Α.Ε Συστημάτων Πληροφορικής και Νομικός σύμβουλος και μεταφραστής / διερμηνέας στο Σαντιάγο της Χιλής.

Νομική συμβουλευτική σχετικά με το Ελληνικό, Γερμανικό και Ευρωπαϊκό Δίκαιο σε συνεργασία με εξειδικευμένους συναδέλφους από την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Χιλή και άλλες χώρες.

Μετάφραση και διερμηνεία Γλώσσες: Ισπανικά, Γερμανικά, Αγγλικά και Ελληνικά (περισσότερα…)

Όλγα Καίσαρη: “ελληνικές μουσικές βραδιές στην Βιέννη”

Η μουσικός Όλγα Καίσαρη (’94), η οποία ζει και εργάζεται στη Βιέννη, συμμετέχει με το συγκρότημα που την συνοδεύει και τα τραγούδια της σε ελληνικές μουσικές βραδιές (Griechische Nächte), είτε σε γνωστά ρεστοράν, είτε σε θεατρικούς χώρους, είτε σε βραδινές κρουαζιέρες στον Δούναβη (Abendfahrten). Περιλαμβάνεται ελληνικό μουσικό πρόγραμμα, μπουφές με ελληνικά εδέσματα και χορός (Tanzabend).

Επόμενη συνάντηση είναι το Σάββατο 26 Απριλίου στο ρεστοράν Achillion στην Βιέννη. Ακολουθεί όλο το πρόγραμμα εμφανίσεων:

https://homepage.univie.ac.at/olga.kessaris/?page_id=113

https://ddsg-blue-danube.at/griechische-nacht/

Γερμανοελληνική παράσταση “Βαυαροκρατία-Bavarokratie” στις 24 και 26.04.2025

Τρεις απόφοιτοι της Σχολής, η Ρενάτα Κώττη-Δόμπρετς, ο Αντώνης Αντωνιάδης και ο Πάνος Μάρκου, συμμετέχουν στην γερμανοελληνική παράσταση “Βαυαροκρατία-Bavarokratie”, η οποία αποτελεί το έργο αποφοίτησης της Paula Schlagbauer (φοιτήτρια σε σχολή σκηνοθεσίας στο Μόναχο). Η “Βαυαροκρατία”, ύστερα από τρεις παραστάσεις στο Werkraum των Münchner Kammerspiele, θα έρθει να παίξει στις 24 και 26.04.2025 στο BIOS στην Πειραιώς 84 (ώρα 21:00, ελεύθερη συνεισφορά). Η παράσταση είναι και στις δύο γλώσσες και αφορά τις βαυαροελληνικές σχέσεις.

Bavarokratie-Βαυαροκρατία

24.04 & 26.04.2025 Διάρκεια: 60min / Γλώσσα: Γερμανικά/Ελληνικά (με υπέρτιτλους στην Αθήνα)

“Είναι άξιο προσοχής, πώς οι γερμανικές κυβερνήσεις καταφέρνουν με τόσο ταλαντούχο τρόπο, να γελοιοποιούν τις πιο τρομακτικές ιστορίες”, Ludwig Börne

“ἀναλυτικὴ ἀναφορὰ περὶ τῆς ἀναρρήσεως καὶ διακυβερνήσεως τοῦ πρώτου βασιλέα τῆς Ἑλλάδος: Ὄθων, ὁ κακότυχος, ξεριζωμένος, ὁ μή-Βαυαρός, μή-Ἕλληνας, μή-γλωσσος, ἀκρίδα, χωροφύλακας, σπαστικός, συμπεριλαμβανομένης ἀναλυτικὴς περιγραφὴς μακροῦ αὐτοῦ βίου καὶ παθῶν, διασκευασμένη κατὰ τὶς κάλλιστες πηγὲς καὶ συνοδείᾳ ταιριαστοῦ ἄσματος” (περισσότερα…)

Οδός Γερμανικής Σχολής Αθηνών & Δημοκρίτου 6, 15123 Μαρούσι Germanikis Scholis Athinon & 6 Dimokritou str, 15123 Amaroussion Tel./ Fax: +30 210 6106589 email: info@ex-dsathen.gr