“‘Εφυγε” ο Αλέξανδρος Μακρής

ΟΚωστής Παπαϊωάννου, απόφοιτος του 1979 (*) μας έστειλε την θλιβερή είδηση:

Στις 13 Αυγούστου 2020 έφυγε από τη ζωή στα 95 του χρόνια ο αγαπημένος μου θείος, Αλέξανδρος Μακρής, απόφοιτος του 1942. Ευρυμαθής, δίκαιος, πολυπράγμων, δε σταμάτησε μέχρι την τελευταία στιγμή να ενδιαφέρεται, να προβληματίζεται και να γράφει για μεγάλη ποικιλία θεμάτων. Θα έπρεπε να είχε άλλες δυο τρεις ζωές για να μπορέσει να πραγματοποιήσει τα σχέδια που συνεχώς έκανε. Γυμναζόταν συστηματικά και πάντοτε φαινόταν νεότερος από την ηλικία του. Κρατάω όμορφα στη μνήμη μου τα χρόνια που έζησα κοντά του στο πατρικό του σπίτι, μέχρι εκείνος να αποχωρήσει, αλλά και τις πολύωρες και εποικοδομητικές συζητήσεις μας όταν μεγάλωσα.

Είχε χάσει τον πατέρα του νωρίς, όταν ήταν μόλις 22 ετών, κάτι που τον ανάγκασε να αναλάβει σε νεαρή ηλικία πολλές ευθύνες. Εργάστηκε 42 χρόνια στην “Ελαΐδα” και για πολλά χρόνια, μέχρι τη συνταξιοδότησή του, ήταν τεχνικός διευθυντής του εργοστασίου της στο Νέο Φάληρο. Για την ιστορία ο πατέρας του Αριστοτέλης Μακρής ήταν ένας εκ των ιδρυτών της εταιρείας και γενικός της διευθυντής από την αρχή, το 1920, έως το θάνατό του το 1947 η δε πλήρης αρχική επωνυμία της έφερε το όνομά του: “Αριστοτέλης Κ. Μακρής & Σια, Ελληνική Βιομηχανική Εταιρεία Ελαιουργικών Επιχειρήσεων” με τον διακριτικό τίτλο “Ελαΐς”.

Ο Αλέξανδρος ήταν ο μεγαλύτερος αδελφός της μητέρας μου, Ελένης Μακρή, γεννημένης το 1928, που και κείνη είχε περάσει για ένα ή δύο χρόνια από τα θρανία της Γερμανικής στην κατοχή, αλλά είχε αποχωρήσει διαφωνώντας με το ακραίο φρόνημα μερικών καθηγητών. Τέλος, για να κλείσω τη σχέση της οικογένειάς μας με το σχολείο, συμπληρώνω ότι υπάρχει και τέταρτη απόφοιτος, η αδελφή μου Ιουλία Παπαϊωάννου (80).

Δείτε το βιογραφικό του Αλέξανδρου Μακρή…

Ο Κωστής Παπαϊωάννου είναι Πρόεδρος της Greenpeace. Δείτε το βιογραφικό του…

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας