Μία κοσμογονική αποκάλυψη για τον Καποδίστρια

Λίγο πριν συμπληρωθούν τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821 ο Άγγελος Κωβαίος δημοσίευσε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τον Καποδίστρια:

Ποιος ήταν ο προεπαναστατικός ρόλος του πρώτου κυβερνήτη, πέραν όσων είναι γνωστά ή εικάζονται; Μήπως ήταν και ο συντάκτης της «βίβλου» των Φιλικών; Μία νέα εργασία πείθει με πολλούς τρόπους για αυτό το ενδεχόμενο.

Πρόκειται μέχρι σήμερα περί κειμένου «αγνώστου πατρός». Εξ ου και «ΠΑΡΑ ΑΝΟΝΊΜΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΣ». Το γιατί το έργο δεν αξιολογείται διαχρονικά όπως θα του άξιζε, μπορεί και να εξηγείται από το περιεχόμενο του, ίσως και από άλλες παραμέτρους. Περιλαμβάνει όχι και τόσο ευχάριστες αναφορές στη σχέση κράτους και κλήρου, προτάσεις για το πολίτευμα του νέου κράτους («καληωτέρα η Νομαρχική διοίκησις», η διακυβέρνηση με την ισχύ των νόμων), σχόλια για την ταξική διάρθρωση και το ρόλο των αρχόντων, κ.ά. Παρά ταύτα, ήταν το απόλυτο εγχειρίδιο των Φιλικών και ενδεχομένως, δίχως αυτό να μην υπήρχε καν η Επανάσταση, ή πάντως να είχε διαφορετικά χαρακτηριστικά και άλλη έκβαση. 

Δείτε το άρθρο...


Από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα

Με την υποστήριξη:

 

Γερμανική Σχολή Αθηνών Galanis Sports Data

 

Eκδηλώσεις του μήνα

Εδώ φιλοξενούμε τις απόψεις σας

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ
Νανώ Μαρινάτου (68)

Η Ναννώ (Ουρανία) Μαρινάτου είναι τακτική καθηγήτρια Κλασσικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις από το 2001. 
Γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Σχολή τ [ ... ]