Ένα πρόσφατο podcast με τον Ronald Meinardus

meinardus ronaldΑπό τα podcasts της σειράς Lifo Politics της Βασιλικής Σιούτη, επιλέξαμε έναπρόσφατο επεισόδιοτης 15.11.2022 με τον Ronald Meinardus:

Ο Γερμανός αναλυτής, και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, επικεφαλής του Προγράμματος Μεσογείου, Ρόναλντ Μαινάρντους, παρουσιάζει την πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση για τις ελληνογερμανικές σχέσεις, η οποία ανιχνεύει τις αιτίες για την κακή γνώμη που έχουν οι Έλληνες για την Γερμανία. Την έρευνα αυτή διεξήγαγε η Kapa Research για λογαριασμό του γερμανικού ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ. «Η δημοτικότητα της Γερμανίας είναι πολύ χαμηλή στην Ελλάδα και ο μέσος Ελληνας έχει αρνητική γνώμη για την Γερμανία» είναι το συμπέρασμα της έρευνας που παρουσιάζει ο Ρόναλντ Μαινάρντους.

Μόλις το 16% του ελληνικού πληθυσμού έχει θετική γνώμη για την Γερμανία, το 26% δεν έχει ούτε θετική, ούτε αρνητική, ενώ το 57% των Ελλήνων έχει αρνητική γνώμη. Στις ηλικίες 17-34 οι αρνητικές γνώμες ξεπερνάνε τον μέσο όρο και είναι στο 60%, ενώ στις ηλικίες 55-65 ο μέσος όρος ξεπερνάται ακόμα περισσότερο καθώς οι αρνητικές γνώμες για την Γερμανία είναι στο 67%. Με βάση το ιδεολογικό κριτήριο των πολιτών, η κεντροδεξιά είναι αυτή που έχει τις πιο πολλές θετικές γνώμες για την Γερμανία με 23% και η αριστερά είναι αυτή που έχει τις πιο πολλές αρνητικές γνώμες για την Γερμανία οι οποίες φτάνουν στο 67%.

Βάσει κομματικού κριτηρίου, τις πιο πολλές θετικές γνώμες για την Γερμανία τις έχουν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ με 26%, μετά είναι οι ψηφοφόροι της Ν.Δ με 19% και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ οι θετικές γνώμες για την Γερμανία φτάνουν μόλις στο 10%.

Ακούστε το επεισόδιο…

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας