“Philosophie des Humanismus” am 31.05.2019

Την Παρασκευή 31 Μαΐου 2019, από τις 16.30 μέχρι τις 21.00, θα λάβει χώρα στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Goethe (Ομήρου 14-16, Αθήνα) ημερίδα με θέμα «Η Φιλοσοφία του Ανθρωπισμού και της Αναγέννησης — στη συνάφεια της σύγχρονης γερμανικής έρευνας». Στην ημερίδα θα διατίθεται ταυτόχρονη ελληνική και γερμανική διερμηνεία.

Η ημερίδα διοργανώνεται από τοΕνημερωτικό Κέντρο Αθηνών της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) σε συνεργασία με τον δρ Σωτήρη Μητραλέξη και το Εργαστήριο Μελέτης του Θεσμικού Λόγου του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (Φ.Π.Ψ.)του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). H ημερίδα χρηματοδοτείται από το τμήμα Προώθησης Διεθνούς Έρευνας της DAAD.

Η φιλοσοφία της Αναγέννησης (περ. από 1400 έως 1600 μεταγενέστερος) αποτελεί διακριτή περίοδο της ιστορίας της φιλοσοφίας, ως συνέχεια της μεσαιωνικής και πρόδρομος της νεωτερικότητας. Μορφές όπως ο Νικολό Μακιαβέλι, ο Έρασμος, ο Μαρσίνιο Φιτσίνο, ο Τζιορντάνο Μπρούνο και τόσοι άλλοι έχουν σημαδέψει ανεξίτηλα την πορεία του ευρωπαϊκού πνεύματος. Με αφορμή το πρόσφατο μνημειώδες έργο του Grundriss Philosophie des Humanismus und der Renaissance (1350- 1600), ο Καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Münster Thomas Leinkauf έρχεται στην Αθήνα για μια παρουσίαση της τρέχουσας ακαδημαϊκής ματιάς στη φιλοσοφία αυτής της σημαίνουσας περιόδου. Η ημερίδα θα ολοκληρωθεί με στρογγυλή τράπεζα με τίτλο «Η Φιλοσοφία του Ανθρωπισμού και της Αναγέννησης σε διάλογο», στην οποία ο καθηγητής Leinkauf θα συνομιλήσει με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Φιλοσοφίας των Μέσων Χρόνων και της Αναγέννησης Γεώργιο Στείρη και τον Αναπληρωτή Καθηγητή Βυζαντινής Φιλοσοφίας Γεώργιο Αραμπατζή, από το τμήμα Φ.Π.Ψ. του Ε.Κ.Π.Α., σχετικά με τις εξελίξεις στο ερευνητικό πεδίο της φιλοσοφίας της Αναγέννησης, της σχέσης της με τη βυζαντινή φιλοσοφία και την κλασσική αρχαιότητα, αλλά και τις ακαδημαϊκές προκλήσεις στην ερευνητική ενασχόληση με μια τέτοια περίοδο στο σημερινό, σύγχρονο πλαίσιο.

Της διάλεξης του κ. Leinkauf θα προηγηθεί ενημερωτική εισήγηση του Ενημερωτικού Κέντρου DAAD Αθηνών με θέμα «Έρευνα και υποτροφίες της DAAD στη Γερμανία» ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχει η δυνατότητα πληροφόρησης για σπουδές και έρευνα στη Γερμανία.

Το τέλος της ημερίδας θα ακολουθήσει δεξίωση στο φουαγιέ του Ινστιτούτου Goethe.

Η ημερίδα δεν απαιτεί προεγγραφή και έχει ελεύθερη είσοδο. Όσοι σπουδάζουν ή/και εργάζονται στο χώρο της ακαδημαϊκής φιλοσοφίας και των ανθρωπιστικών επιστημών εν γένει, αλλά και κάθε ένας που ενδιαφέρεται για τη φιλοσοφία ή/και την έρευνα στη Γερμανία, προσκαλούνται με εγκαρδιότητα.

daad goethe 2019 humanismus

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας