Γιάννης Βαληνάκης: “Η Ελλάς των τεσσάρων θαλασσών” στις 13 Μαρτίου

Την Παρασκευή 13 Μαρτίου στις 18.00 στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου (Βασ.Σοφίας & Ριζάρη 2) παρουσιάζει ο Γιάννης Βαληνάκης το βιβλίο του:

Η Ελλάς των τεσσάρων θαλασσών – Το σχέδιο “Ελλάς επί Τέσσερα”

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

ο κ. Άγγελος Συρίγος Αν. Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Βουλευτής Α΄Αθηνών ΝΔ,

ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς,

ο κ. διευθυντής της εφημερίδας “ΕΣΤΙΑ” Μανώλης Κοττάκης, και

ο ίδιος ο συγγραφέας.

Στο βιβλίο αποτυπώνονται για πρώτη φορά με επιστημονική τεκμηρίωση και χάρτες τα δικαιώματα και διεκδικήσεις (θαλάσσιες ζώνες, ΑΟΖ, κλπ.) της Ελλάδας στις τέσσερεις θάλασσες που την περιβάλλουν. Απόσταγμα δεκαετιών ενασχόλησης του συγγραφέα ως πανεπιστημιακού καθηγητή και υφυπουργού Εξωτερικών (2004-2009) με τα ελληνο-τουρκικά, αναλύει τις εναλλακτικές επιλογές (προσφυγή στο ΔΔ Χάγης, διάλογο, στρατιωτική κλιμάκωση) που έχει η χώρα μας. To 2004 -2009 η Ελλάδα άρχισε να διεκδικεί ξεκινώντας διαπραγματεύσεις οριοθέτησης ΑΟΖ με τους γείτονές της Αλβανία, Λιβύη και Αίγυπτο. Στόχος ήταν να δημιουργηθεί η «Ελλάς των 4 θαλασσών», Με την ισχύ και τον πλούτο ενός γεωστρατηγικού χώρου τέσσερεις φορές μεγαλύτερου σε έκταση από την σημερινή κατά ξηρά επικράτεια (σχέδιο «Ελλάς επί τέσσερα»).

Καταλήγει ότι η Ελλάδα πρέπει με σοβαρή προετοιμασία και «έξυπνες» κινήσεις να σύρει εκείνη την γείτονά της στο πιο συμφέρον πεδίο αναμέτρησης και εξηγεί την από θέση ισχύος «στρατηγική της διεκδικητικής εξομάλυνσης».

valinakis ellas 4 thalasson

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας