Το περιοδικό “Der Dörpfeldianer”

Το περιοδικό “Der Dörpfeldianer” είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα του Συλλόγου. Ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1991 και το τελευταίο του, το 13ο τεύχος, κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1997. Μας κληροδότησε πληθώρα υλικού που σήμερα θα ήταν πολύ δύσκολο να συλλέξουμε. Μπορεί τα 13 τεύχη να φαίνονται λίγα, όμως μιλάμε για την εποχή του χαρτιού και, το πιό δύσκολο όλων, για την εποχή της επικοινωνίας δίχως κινητό και internet. Το έντυπο, εκτός των άλλων δυσκολιών της στοιχειοθεσίας, έπρεπε να αποστέλλεται ταχυδρομικά, κάτι που είχε υψηλο κόστος και ήταν αμφίβολο αν έφτανε στα χέρια όλων.

Σήμερα τα πράγματα είναι πιo απλά. Το site μας που παίζει ρόλο “…εφημερίδας της κυβερνήσεως” είναι στην πραγματικότητα ένα αρχείο όλων των άρθρων, μέρος των οποίων εμφανίζονται κάθε εβδομάδα στο montags. Είναι εκεί και μπορεί κανείς να το επισκεφθεί χωρίς κόστος από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Το montags “φεύγει” με το πάτημα ενός κουμπιού, και αν κάποιος δεν το λάβει, έχει την ευχέρεια να “μπει” στο site, όπου υπάρχουν όλα τα montags. Eκεί βεβαίως θα βρει και όλα τα τεύχη του Dörpfeldianer, αλλά και των άλλων εκδόσεων, όπως το Γράμμα από το Μαρούσι κλπ. Η επικοινωνία πλέον είναι απλή υπόθεση.

Είναι γνωστό ότι για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο έργο χρειάζονται κατ’ αρχάς χέρια. Τα θαυματουργά χέρια λοιπόν που ζύμωναν το Dörpfeldianer, που ξεκίνησε επί προεδρίας του αείμνηστου Γιώργου Ιωαννίδη απόφοιτου του 1963, ήταν αυτά της Μέλπως Τρούμπη, της Χαρίκλειας Καμάρη-Παπαμητροπούλου, του Πότη Μπενηψάλτη, που μας έφυγε πριν τρία χρόνια, του Πέτρου Πετρακόπουλου, της Μαρίας Μάστορα, του Γιώργου Καθάρειου και τόσων άλλων. Ίσως πρέπει να γίνει ένα αφιέρωμα σε εκείνες τις μέρες προετοιμασίας των δεκατριών αυτών τευχών και αρχίζουμε από τώρα να ζητάμε φωτογραφίες και πληροφορίες από τους εμπλεκομένους.

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας