Μαρία Σούμπερτ: Σεμινάριο δραματοθεραπείας

Βιωματικό σεμινάριο δραματοθεραπείαςμε τη χρήση των παραμυθιών και αφηγηματικών μέσων

Συντονίζει η Μαρία Σούμπερτ, Θεατρολόγος – Δραματοθεραπεύτρια

Ημέρες Σεμιναρίου: Σάββατο 17 και Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

Ώρες διεξαγωγής: 10.00 έως 18.00

Χώρος Διεξαγωγής: Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ, Πρατίνου 72,Αθήνα

Κόστος συμμετοχής 100 ευρώ. Μειωμένο 80 ευρώ (φοιτητές, άνεργοι).

Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 210 7258741 και στην ηλεκτρονική

διεύθυνση aeongr@otenet.gr.

«Οι άνθρωποι λένε ιστορίες για να κατανοήσουν τον κόσμο τους»

Alida Gersie, Nancy King

Συνεχώς λέμε ιστορίες. Λέμε ιστορίες με πράξεις, με λόγια, με εικόνες, μεαναμνήσεις. Λέμε ιστορίες στα όνειρα μας ή τα όνειρά μας μας λένε ιστορίες. Τισυμβαίνει όμως όταν η αφηγηματική αυτή ικανότητα μπλοκάρει; Όταν ένα βίωμα,μια συνθήκη δεν επιτρέπουν να ειπωθεί πια αυτή η ιστορία;

Τα λαϊκά παραμύθια επιτελούσαν για αιώνες ολόκληρους την λειτουργίααυτή στο συλλογικό ασυνείδητο των ανθρώπων: μέσα από τα σύμβολα και τιςμεταφορές επεξεργάζονταν τις ανάγκες και τις επιθυμίες, ενώ ταυτόχροναεπέτρεπαν στους ακροατές να αποφορτίσουν την έντασή τους και ναλειτουργήσουν με τρόπο «κοινωνικά ορθό». Έτσι στα παραμύθια ο πατέρας θαπροσπαθήσει να αποπλανήσει την κόρη και η μητέρα να φάει τα παιδιά της ήακόμα και τα παιδιά θα καταλήξουν να τρώνε τη μητέρα τους. Και ενώ θααναγνωρίσουμε συγκεκριμένες ψυχικές λειτουργίες και αναπτυξιακά στάδια, ταοποία εμφανίζονται στο παρασκήνιο της κάθε αφήγησης, η λαϊκή παράδοση έχειδώσει στην αφήγηση αυτή την αποστασιοποίημένη μορφή του «σα να…», τηςαισθητικής απόστασης.

Στο βιωματικό αυτό σεμινάριο θα πειραματιστούμε με τις διάφορες δομέςανάπτυξης παραμυθιών, όπως τις εντοπίζουμε στα κείμενα και την πρακτική τωνσημαντικότερων δραματοθεραπευτών, αλλά και με μία νέα δομή που φάνηκε ναστηρίζει θεραπευόμενους που λόγω προσωπικών δυσκολιών δεν έχουν άμεσηπρόσβαση στην δημιουργικότητά τους. Θα παίξουμε, θα διερευνήσουμε και θααναζητήσουμε τα κεντρικά σημεία που μπορούμε να αξιοποιήσουμε από κάθεπαραμύθι και κάθε αφήγηση.

Δεν χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία στη δραματοθεραπεία.Το εργαστήριο είναι βιωματικό και προτείνεται οι συμμετέχοντες να φοράνε άνεταρούχα και παπούτσια.

Ακολουθώντας την τήρηση των μέτρων ασφαλείας κατά του κορονοϊού τοσεμινάριο θα πραγματοποιηθεί με μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων ταδώδεκα άτομα.

Η Μαρία Σούμπερτ είναι θεατρολόγος – δραματοθεραπεύτρια, συνεργάτης τουΙνστιτούτου Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ και συγγραφέας. Από το 2013 μέχρι και τονΣεπτέμβριο του 2019 εργάστηκε ως Δραματοθεραπεύτρια στο Πρόγραμμα

Απεξάρτησης του Δήμου Καλλιθέας Θησέας. Την περίοδο 2013-2014συνεργάστηκε με την Γερμανική Σχολή Αθηνών στις ΔραματοθεραπευτικέςΠαρεμβάσεις στην Τάξη. Παρουσιάζει εργασίες και βιωματικά σεμινάρια σεσυνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Είναι Πρόεδρος της Ένωσης Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδας.

Βιβλία της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διάπλαση, Πάπυρος, Πόλις, Μελάνι,Κέδρος, Μπαρτζουλιάνος.

Από τις εκδόσεις Παρισιάνου κυκλοφόρησε μέσα στον Σεπτέμβριο το βιβλίο της«Ήταν κάποτε… Δραματοθεραπεία και Αφήγηση».

schubert maria seminario 2020

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας