Με μεγάλη συμμετοχή που ξεπερνούσε τα 400 άτομα έγινε στις 13 Δεκεμβρίου 2014 η εκδήλωση στη Σχολή και είχε τέτοια επιτυχία που κράτησε τον κόσμο μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα στο φουαγιέ. Ξεχείλησε η Aula από μαθητές, Έλληνες και Γερμανούς καθηγητές της περιόδου 1967-1974 και όλοι μαζί θυμηθήκαμε ιστορίες και μας αποκαλύφθηκαν άγνωστα στοιχεία από την εποχή της Χούντας, τότε που το Σχολείο, όχι μόνο διαφύλαξε την αυτονομία του, αλλά υπερασπίστηκε την ελεύθερη σκέψη και την έκφρασή της σε ζωντανή γλώσσα.
Ο Dr. Joachim Zeidler, διευθυντής της περιόδου 1967-1979, το τιμώμενο πρόσωπο της βραδυάς, που ήρθε από το Βερολίνο ειδικά για να μας δει, μας μίλησε για πολλά, που άλλα γνωρίζαμε και άλλα αγνοούσαμε. O Dieter Klemm, που και αυτός ήρθε από τη Γερμανία, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νίκος Κυριαζής, ο Ηλίας Δελλόγλου, ο Νίκος Μόσχος, η Σοφία Μιγάδη και άλλοι ανέβηκαν στη σκηνή και μας ταξίδεψαν σαράντα και… χρόνια πίσω. Η Αγγελική Κανελλακοπούλου, ο Άγγελος Κωβαίος, ο Κώστας Καλφόπουλος και ο Πέτρος Πετρακόπουλος συντόνισαν ομιλητές, μαθητές και καθηγητές, ενώ η Μαρία Φαραντούρη έκλεισε την εκδήλωση με τραγούδια από αυτά που τότε δεν μπορούσαμε να ακούσουμε.
Δείτε όλο το video της εκδήλωσης …
Δείτε τις ομιλίες της εκδήλωσης …
Δείτε όλες τις φωτογραφίες της Χριστίνας Βάζου και του Θάνου Ιωαννίδη …
Ο Dr. Joachim Zeidler έφθασε στην Αθήνα την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου, φιλοξενήθηκε από τον Θανάση Λασκαρίδη, απόφοιτο του 1970, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία και το ίδιο βράδυ ήρθε στο σχολείο για να παρακολουθήσει το Weihnachtskonzert, ενώ αμέσως μετά η διεύθυνση του σχολείου παρέθεσε δείπνο σε ταβέρνα της περιοχής.
Διακρίνονται από την κορυφή του τραπεζιού κυκλικά οι: Uta Diringer-Fischer, Gabrielle von Pirch, Dr. Joachim Zeidler, Dieter Klemm, Δημήτρης Μιχαλακόπουλος και η σύζυγός του Λίλη, Λίνα και Thomas Greve, Κώστας Γαλάνης, Martin Schueller, Thomas Fischer
Την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου έγινε επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης και την ξενάγηση έκανε η Λίλη Άντζακα, απόφοιτος του 1973. Το ίδιο βράδυ καθηγητές και απόφοιτοι της περιόδου της Μετσόβου, της χρονιάς δηλαδή πριν το σχολείο μετακομίσει στο Μαρούσι έφαγαν μαζί στο εστιατόριο “Αλεξάνδρεια“, που λειτουργεί στο Chemie Raum του παλαιού κτιρίου της Μετσόβου.
Dr. Joachim Zeidler, Γιάννης Μυλωνάς | Ρέα Αργυριάδου, Dr.Joachim Zeidler, Γιάννης Μυλωνάς |
Κυκλικά από αριστερά: Από τις αδελφές Sabine και Susanne Knepscher διακρίνεται η μία, Dr. Joachim Zeidler, Gabrielle von Pirch, Dr. Gerd Hermjacob, Ρέα Αργυριάδου-Μυλωνά, Γιάννης Μυλωνάς, Walter … | Thomas Greve, Τένια Παπαδάκη (κρυμμένη), Στέφανος Μίτμαν με την σύζυγό του, Λίζα Γεωμπρέ, Παύλος Λαουτάρης |
Το Σάββατο έγινε περιήγηση και συνάντηση μαθητών και καθηγητών στο σχολείο, και το βράδυ έγινε η εκδήλωση. Ακολούθησε δεξίωση στο φουαγιέ της σχολής ανάμεσα σε φωτογραφίες από όλες τις χρονιές της περιόδου της Δικτατορίας
Την Κυριακή έγινε επίσκεψη καθηγητών στο Αρχαιολογικό Μουσείο, και την ξενάγηση ανέλαβε η Μαρία Πασσά, απόφοιτος του 1973, ενώ την Δευτέρα ο Dr. Zeidler επισκέφθηκε τον Πρέσβη της Γερμανίας Dr. Peter Schoof και στη συνέχεια ανέβηκε στον Λυκαβηττό και είχε την ευκαιρία να συγκρίνει την Αθήνα της δεκαετίας του ΄70 με την σημερινή.
Η αφίσα της εκδήλωσης
Την ίδέα για την αφίσα της εκδήλωσης μας έδωσε ένα mail του Eberhard Judt, μαθηματικού και φυσικού της περιόδου, που όταν τον καλέσαμε να παραστεί, θυμήθηκε μία μικρή ιστορία:
“Wenn ich sie lese, erinnere ich mich an manches. Einmal war zu Beginn meines Unterrichts bei Ihnen die Tafel zugeklappt. Als ich sie öffnete, sah ich eine sehr schöne Karikatur des Juntachefs PAPADOPULOS. Ich habe sie kurz mit Schmunzeln betrachtet, habe sie still abgewischt und mich dann mit ernstem Gesicht umgedreht, ohne Kommentar. Die Klasse war still und wahrscheinlich gespannt. Ich habe aber nur über Mathematik gesprochen. Der Zeichner war gewiss Ilias Delloglou. Ich habe mich gefreut, dass dies damals ohne weiteres möglich war;”
Η ομάδα συντονισμού της τάξης των αποφοίτων του 74 b θυμήθηκε το περιστατικό και μάλιστα ο Σπύρος Παπαντωνίου πετάχτηκε λέγοντας: “εχω τραβήξει φωτογραφία πριν καθαρίσει τον πίνακα ο Judt!”. Όπως φαίνεται στη φωτογραφία υπήρχε μία σημαία και η σημείωση “Unser Vater”. Αυτά τα σβήσαμε, όμως η κιμωλία και το σφουγγάρι έμειναν στο κάτω μέρος της εικόνας. Ο “σκιτσογράφος” ήταν όντως ο Ηλίας Δελλόγλου, σήμερα γνωστός και ως Ηλίας Μακρής, σκιτσογράφος στην εφημερίδα “Καθημερινή” αλλά και εικαστικός, οποίος είχε “ταλαιπωρήσει” άπαντες τους καθηγητές της περιόδου μέσω του πίνακα, που όπως είπαν μερικοί δεν ήταν μαύρος, αλλά πράσινος. Τι να κάνουμε όμως που η φωτογραφία είναι ασπρόμαυρη;
Το φίλμ του 1967
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή ενός από τα 10 φιλμ, που έστειλε ο Τάσος Κυπριανίδης στο Σύλλογο των Αποφοίτων. Πρόκειται για σπάνιο υλικό, μοναδικό στο είδος του και σε ένα από αυτά, στα “Εγκαίνια στο Μαρούσι” ο Dr. Joachim Zeidler, που αγνοούσε την ύπαρξη αυτού του φιλμ, εκφωνεί ένα λόγο κατά την διάρκεια της εκδήλωσης του Richtfest, που έλβε χώρα το 1967 και προηγήθηκε των εγκαινίων.
Η μετονομασία της οδού Ζηρίδη σε οδό Γερμανικής Σχολής Αθηνών
Πριν μερικούς μήνες επιτύχαμε να αλλάξουμε το όνομα της “οδού Ζηρίδη σε οδό Γερμανικής Σχολής Αθηνών“. Λίγες μόλις όμως μέρες πριν από την εκδήλωση ένα συνεργείο του Δήμου Αμαρουσίου εγκατέστησε τις νέες πινακίδες και μέσα στην εκδήλωση έγινε η ανακοίνωση της μετονομασίας ανάμεσα σε χειροκροτήματα των αποφοίτων.
Το γράμμα του πρώην Καγκελάριου Helmut Schmidt
Ο πρώην Καγκελάριος Helmut Schmidt έστειλε μία επιστολή στον Σύλλογο των Αποφοίτων ευχόμενος καλή επιτυχία στην εκδήλωση. Η επιστολή ήταν απάντηση στην πρόσκληση που έστειλε ο σύλλογος να παρευρεθεί στην εκδήλωση της 13ης Δεκεμβρίου 2014, ζητώντας παράλληλα από τον πρώην Καγκελάριο της Γερμανίας να προβεί σε μία δήλωση για τη ελληνογερμανικές σχέσεις της δεκαετίας του ’70 και αυτές του σήμερα.