«Ρενάτο Μόρντο. Εβραίος, Έλληνας και Γερμανός. Η ζωή ενός καλλιτέχνη την εποχή των άκρων».

Η Γερμανική Σχολή Αθηνών (DSA) και η Κεντρική Υπηρεσία Πολιτικής Αγωγής Ρηνανίας-Παλατινάτου τιμούν τον Ρενάτο Μόρντο, πρώτο σκηνοθέτη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Οι δυο συνεργαζόμενοι φορείς παρουσιάζουν από κοινού την έκθεση «Ρενάτο Μόρντο. Εβραίος, Έλληνας και Γερμανός. Η ζωή ενός καλλιτέχνη την εποχή των άκρων», η οποία πραγματοποιείται στην ελληνική και τη γερμανική γλώσσα. Η έκθεση θα λάβει χώρα από τις 5 έως τις 26 Νοεμβρίου 2021 στις εγκαταστάσεις της Γερμανικής Σχολής Αθηνών.

dsa mordo 2021

Στην έκθεση παρουσιάζονται σταθμοί στη ζωή του σκηνοθέτη του θεάτρου και της όπερας Ρενάτο Μόρντο. Ο Ρενάτο Μόρντο, με γονείς εβραϊκής καταγωγής –ο πατέρας του ήταν Έλληνας έμπορος από την Κέρκυρα και η μητέρα του από την Αυστρία– κατέφυγε το 1939 στην Ελλάδα. Στην Αθήνα υπήρξε συνιδρυτής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και προώθησε τη νεαρή τραγουδίστρια της όπερας Μαρία Κάλλας. Ο Ρενάτο Μόρντο επέζησε του γερμανικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι και σύντομα, μετά την απελευθέρωσή του, έγραψε το θεατρικό έργο με τίτλο «Χαϊδάρι», στο οποίο επεξεργάζεται λογοτεχνικά τις τραυματικές εμπειρίες που βίωσε. Η έκθεση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσίαση της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου και πραγματεύεται τις καταστροφικές επιπτώσεις της στην Αθήνα και σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς και τις προσωπικές συνέπειες για τον Ρενάτο Μόρντο.

Ο Πέτερ Μόρντο, γιος του σκηνοθέτη Ρενάτο Μόρντο, αποφοίτησε το 1941 από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών. Καθίσταται το λοιπόν σαφής η σύνδεση της θεματικής της έκθεσης με την ιστορία της Γερμανικής Σχολής Αθηνών κατά την περίοδο του Εθνικοσοσιαλισμού και της Γερμανικής Κατοχής, η οποία έχει μελετηθεί διεξοδικά και παρουσιαστεί στο βραβευμένο πρόγραμμα «Η ΓΣΑ θυμάται».

Την έκθεση πλαισιώνει Ημερίδα με παρουσιάσεις επιστημόνων ελληνικών και γερμανικών πανεπιστημίων. Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 6 Νοεμβρίου 2021 από τις 10:00 έως τις 16:00 στη DSA. Την έναρξη της Ημερίδας θα σηματοδοτήσει η παρουσίαση Θεατρικού Αναλογίου με αποσπάσματα από το θεατρικό έργο «Χαϊδάρι», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από μαθητές και μαθήτριες της DSA, υπό τη διεύθυνση του Αυστριακού σκηνοθέτη Martin Scharnhorst.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 5 Νοεμβρίου 2021, ώρα 19:00, ενώτην επομένη 6.11 και ώρα 10:00-16:00 θα λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις της DSA. Τα εγκαίνια της έκθεσης και την Ημερίδα θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο κύριος Hendrik Hering, πρόεδρος του κοινοβουλίου του κρατιδίου της Ρηνανίας-Παλατινάτου, υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιείται η έκθεση, καθώς και ο κύριος Δρ Denis Alt, υφυπουργός στο Υπουργείο για τις Επιστήμες και την Υγεία του κρατιδίου της Ρηνανίας-Παλατινάτου.

Ακολουθώντας τις οδηγίες για τη δημόσια υγεία λόγω της πανδημίας του Covid-19, είναι απαραίτητη η προεγγραφή των επισκεπτών για τα εγκαίνια, την Ημερίδα αλλά και την έκθεση μέσω της ιστοσελίδας της Σχολής.

Ημερίδα για τον Ρενάτο Μόρντο…

Η έκθεση του Ρενάτο Μόρντο…

Περισσότερα…

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας