Wandertag #86: Πατέρας 1132μ. – Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Νέο βουνό για μας. Πήγαμε Σάββατο που είχε καλύτερο καιρό. Έτσι δεν ήρθαν άλλοι που μόνο την Κυριακή ευκαιρούσαν.

Ωραίες θέες, λίγα σπίτια, καμία σχεδόν αγροτική εκμετάλλευση. Ανανεωμένο, μεικτό δάσος μετά την πυρκαγιά προ τριανταετίας. Περπατήσαμε σύμφωνα με χάρτες και οδηγίες από το πεζοπορικό βιβλιαράκι του Αντώνη Καλογήρου και τον νέο χάρτη της <<Ανάβασης>>.

Εύκολη ανάβαση έως το κλασσικό φρούριο της Ερένειας πάνω από το χωριό ΑηΓιώργης. Μέσα σε πυκνή βλάστηση. Φωτογραφίες στα ερείπια του κάστρου. Λίγο μετά στενεύει το μονοπάτι και γίνεται απότομο. Στις τρείς ώρες φτάνουμε στην κορυφογραμμή όπου κάποια έλατα και λίγος πάγος σε φυτά και στους βράχους. Θέα Σαλαμίνας, Αίγινας αλλά και προς τον Κορινθιακό. Οι κορυφές κάτω μας προς τα Μέγαρα είναι η πιο απομονωμένη περιοχή: Καταπράσινη, απείραχτη, χωρίς δρόμους η κτίσματα. Περάσαμε πολλά σκαψίματα από αγριογουρουνάκια.

wtag86a

Πιάνουμε την κορυφογραμμή δυτικά. Σε πολλά τμήματα υπάρχει φανερό μονοπάτι στον βράχο. Σύντομα φτάνουμε στο κολωνάκι της κορυφής 1132μ. Πάλι φωτογραφίες.

Επιλέγουμε διαφορετική κατάβαση και για την περιηγητική αξία και για να είναι ηπιότερες οι κλίσεις. Ανοιγμένο μονοπάτι όμως, δεν υπάρχει.. Αρχικά κατάβαση σε ανοικτό πεδίο με αραιά νέα έλατα. Αντικρύζουμε απέναντι σε βραχώδες υψωματάκι τον <<Μύλο>>. Αρχαίος πύργος, ένας από τους δεκαοκτώ σωζόμενους πύργους που φύλαγαν τα περάσματα του Πατέρα από Βοιωτία προς Μεγαρίδα. Υπάρχει πυκνός αδιαπέραστος θαμνότοπος . Ο Αντώνης το προσπερνά από τα νότια χωρίς μπλεξίματα. Κατεβαίνουμε την ρεματιά κάτω από τον πύργο. Σύντομα δυσκολευόμαστε να περάσουμε. Γλυστοκουμαριές, πουρνάρια, πεύκα, ρείκια. Πάλι ο Αντώνης βρίσκει διέξοδο. Μοιάζει να είμαστε κοντά στον δρόμο που βλέπουμε κάτω. Κατεβαίνουμε σε σάρα, μετά πάλι θάμνοι, μετά σάρα πάλι. Τώρα ο δρόμος κάτω …απομακρύνεται. Λες να είμαι κουρασμένος;

Τελικά ακούω μπροστά – <<Θάλαττα, θάλαττα>>

Τελευταίο άνοιγμα με ελεύθερη πρόσβαση στην άσφαλτο. Σε μισή ώρα φτάσαμε στο αμάξι στον Αγ.Γεώργιο. Ωραία εφεύρεση το αυτοκίνητο!

Έχει ομορφιές η δυτική Αττική. Κιθαιρώνας, Γεράνεια, Πατέρας.

Ελάτε την επομένη φορά!

Τάσος Καβαδέλλας DSA’71

wtag86b wtag86c
wtag86d wtag86e
wtag86f wtag86g
wtag86h wtag86i
wtag86j

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας