Εκδηλώσεις

kavadellas tassos 1Εννέα Σεπτέμβρη, μετά τα εξηκοστά ένατα γενέθλιά μου. Ωραίος καιρός, ένα με ενάμιση μποφόρ. Περιγιάλι.

Τα ζωντανά και τα οχήματα έχουν μια σχέση. Όπως έχουν συνηθίσει. Ας πούμε οι γάτες στην Αθήνα περιμένουν ένα όχημα να κάνει θόρυβο, αμάξι, φορτηγό η μηχανάκι. Πολλές φορές τις τρομάζω με το ποδήλατο. Δεν περιμένουν σιωπηλό όχημα και την τελευταία στιγμή πηδάν τρομαγμένες από κάτι που τρέχει αλλά δεν κάνει θόρυβο.

Ρίχνω την βάρκα στο νερό, βάζω το τιμόνι, βίρα την μαϊστρα, βίρα την τζένοα, βίρα την άγκυρα και πάμε. Δυτικά.

Περνώντας μπροστά από το λιμάνι Άσσου, ένα οβάλ κεφάλι, έξω απ’το νερό, λίγα μέτρα πίσω από την πρίμη.

ΠΑΦ ! βουτάει και χάνεται. Όλα σε δέκα δευτερόλεπτα. Χελώνα. Τρώει μέδουσες σκέφτομαι. Εξετάζει αυτό το σιωπηλό που περνάει. Το είδε από μέσα και έβγαλε το κεφάλι να δει και το υπόλοιπο έξω στον αέρα. Πριν χρόνια ξέβρασε η θάλασσα νεκρή χελώνα μπροστά στον Αποστολόπουλο. Μεγάλη, ένα μέτρο. Υπάρχουν.

Φυσάει μια γλυκιά Γρέγο-τραμοντάνα. Κλειστά όρτσα πάει μόνο του με δεμένο τιμόνι παράλληλα με την ακτή. Άσσος, Βραχάτι, Νεράντζα.

Φτάνω κοντά στους κυματοθραύστες- νησάκια λίγο πριν το Κιάτο. Τακ προς φάρο. Μοιάζει να είναι πολύ κοντύτερα απ’ ότι από Περιγιάλι. Αρμενίζω, πάλι στον <<αυτόματο πιλότο>> καμιά ώρα. Με φέρνει ανάμεσα στον φάρο και την είσοδο της λίμνης. Περνάει ένα εμπορικό και μερικά ιστιοφόρα. Τσιμάρω να γυρίσω πίσω. Μπουνάτσα.

Κάνω υπομονή για δέκα λεπτά. Μόλις βγώ από την προστασία των βράχων θα φυσήξει.

Πράγματι, σιγά σιγά πνέει μια απαλή τραμοντάνα. Ωραία. Πάω δευτερόπριμα, καρίνα δεν χρειάζεται, την σηκώνω.

Είμαι πια στα μισά και λίγο προς Περιγιάλι.

Πλώρη και λίγο δεξιά, στα δεκαπέντε μέτρα, τρεις ράχες γκρίζες με φτερό, γυαλιστερές, σηκώνονται συντονισμένα στον αέρα.

Μου φεύγει ένα ΩΩΩ !

Αμέσως, στην ίδια θέση, ξαναπροβάλλουν δύο ράχες αυτή την φορά!

Ξανά ΩΩ εγώ, συνειδητά, με ακούνε, δεν μπορεί.

Τρίτη φορά επαναλαμβάνεται, μια ράχη αυτή την φορά. Μπαλέτο.

Πάλι ΩΩ εγώ. Πρέπει να αναγνωρίσω τον χαιρετισμό.

Αυτό. Τέλειωσε.

Κοιτάζω πίσω. Τι τέλειωσε;;

Πέντε έξι δελφίνια κόβουν δεξιά – αριστερά τα απόνερά μου. Μάτι έξω. Εξετάζουν το σιωπηλό πλεούμενο.

Ούτε ένας αφρός, όλη αυτή την ώρα, γλυστράν, αθόρυβα.

Πάλι ΩΩ, ΜΠΡΑΒΟ εγώ.

Πριν τελειώσει η νέα έκπληξη, βγάζουν ράχες έξι, πάλι πλώρα- δεξιά, μακρύτερα αυτή την φορά. Σύγχρονα,

άλλες δύο ράχες πιο πέρα. ΩΩ Ω μα αυτά είναι τουλάχιστον δέκα!

Σε λίγο πλησίασα στο σπίτι, μάινα την τζένοα, σηκώνω το τιμόνι, λίγα μέτρα απ΄ την ακτή, όρτσα και φούντο την άγκυρα.

Έφτασα, μα το μυαλό πίσω, στα βαθιά!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Είμαστε δυό ώρες δρόμο από τον πλησιέστερο αυτοκινητόδρομο, σε κάποια κοιλάδα, δεν χρειάζομαι κήρυγμα

να ξέρω ότι είμαστε δεμένοι, βοηθάμε ο ένας τον άλλο. Ότι και να γίνει. ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΟΤΗΤΑ.

Καθισμένοι σε βραχάκια που προβάλλουν πάνω από ρεματιά, βλέπουμε το πευκοδάσος κάτω μας, ατενίζουμε

την πρώτη κορυφή απέναντι. Και οι αγωνιστές του Κολοκοτρώνη, πριν διακόσια χρόνια, τα ίδια έβλεπαν.

Αναγνωρίζω τους διάφορους θάμνους, τα κοινά λουλούδια. ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΑ.

Προσέχω τον πεζοπορικό χάρτη, <<διαβάζουμε>> το χώμα να κρατηθούμε στο μονοπάτι, με ήλιο σκεφτομαι σε

ποιά κατεύθυνση πορεύομαι τώρα, συσχετίζω την θέση μου με γνωστούς δρόμους, κορυφές. Συμβουλεύομαι το ρολόι να εκτιμήσω πόση απόσταση διέτρεξα. ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ

Προπονούμαι απλά καθημερινά. Χωρίς χρήση του ασανσέρ, περπατώντας περισσότερο. Κατά την πεζοπορία

κάνουμε οικονομία δυνάμεων. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ.

Απολαμβάνουμε την ομορφιά του πραγματικού κόσμου, με λιακάδα, συννεφιά, χιόνι και τον …καθαρό αέρα.

Εάν πάτε στο σούπερ μάρκετ, μπορείτε να έρθετε σε απλή πεζοπορία.

Είναι εθιστικό! Μετά την εκδρομή της Κυριακής, πολλοί λένε -<<Γέμισα εικόνες για όλη την εβδομάδα που έρχεται!>>

Σύντομα θα θέλετε να ξαναπερπατήσετε !

Είναι θέμα πείρας και αυτοπεπίθησης, παρά ότι άλλο.

Μόνο ο έρωτας είναι πιό δυνατή εμπειρία…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

wtag129aΜαζευτήκαμε στο Μετρό ΠΑΝΟΡΜΟΥ, όλοι στην ώρα τους, λιακάδα.

Είκοσι λεπτά ανάβαση μέσα από δρόμους της περιοχής.

Παίρνουμε και άλλους τρεις στον δρόμο, ομάδα ολόκληρη.

Φτάνουμε στο Αττικό Άλσος. Ένα φροντισμένο, αρκετά μεγάλο άλσος, ψηλά στην κορυφή των νότιων τουρκοβουνίων, με θέες παντού.

Μία ανάβαση από Πανόρμου με ήσυχους δρόμους είναι από: Χατζηκωσταντή >τρίγωνο στην άκρη του Γηροκομείου > Μαρτινέγκου > Μπόχαλη > περιφερική >Ελληνικού μας φέρνει στην νότια κύρια είσοδο του Αττικού Άλσους σε 25 λεπτά.

wtag129e Μέσα στο άλσος, θαυμάσια φροντισμένο, φτάνουμε στο ανατολικό άκρο του στα βραχάκια, από όπου υπάρχει θέα μεγάλη:

Δυτικά προάστια, Πάρνηθα με χιόνια, νταμάρια, Πεντέλη , ανατολικά προάστια μέχρι τον Σταυρό, Υμηττός.Βγαίνουμε απ’το τον ωραίο κήπο, κατεβαίνουμε στον κεντρικό δρόμο εκεί που η Πρωτοπαπαδάκη μπαίνει στο Ψυχικό και ονομάζεται 28ης Οκτωβρίου.

Παίρνουμε την ανηφορική Έβρου, πολυκατοικίες αριστερά, τουρκοβούνι δεξιά.Σύντομα μπαίνουμε σε μονοπάτι στο πάνω τέρμα του δρόμου.

Αρχίζει κόκκινη σήμανση σε άσπρο φόντο. Είμαστε μέσα σε παλιά νταμάρια. Μερικοί ποδηλάτες καθώς και αθλούμενοι/ες στο ορεινό τρέξιμο. Περνάμε έναν καναπέ, δύο δεξαμενές ΕΥΔΑΠ, πενήντα μέτρα άσφαλτος και πάλι μονοπάτι μέσα σε πεύκα.Είμαστε στην κορυφογραμμή, Γαλάτσι αριστερά, Ψυχικό δεξιά.Μετά μεγάλο πευκόδασος, μετά Άλσος Βεΐκου. Οι περισσότεροι τερμάτισαν την πεζοπορία τους εκεί.Λίγοι κάνουμε μία παραπάνω ανάβαση στον λόφο Φιλοθέης με τον βωμό Διός.Από αυτό το τελευταίο σημείο, μερικες κατέβηκαν στην Καποδιστρίου, μια πήγε στην καφετέρια του άλσους Βεΐκου και δύο περπάτησαν γρήγορα από συντομεύσεις πίσω στην Πανόρμου.

με πεζοπορικούς χαιρετισμούς από τους ex-DSA !

wtag129b
wtag129c
wtag129d
wtag129a

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

o callaghan dsa science 2023Am Montag, dem 25. September 2023, nahm die international erfolgreiche Rednerin Esther O’Callaghan virtuell an unserer naturwissenschaftlichen Veranstaltungsreihe „Science Moments“ teil.

Ihr Vortrag fokussierte sich auf das stets aktuelle Thema „The future of work and learning“. Als Gründerin und CEO von hundo.xyz gilt sie als Expertin für neue Karrieremöglichkeiten im Metaversum und Web 3. Ihr Anliegen ist es, der jungen Generation Gen Z die nötigen Fähigkeiten zu vermitteln, um überall auf der Welt arbeiten und lernen zu können.

Während des Vortrags erläuterte sie den Unterschied zwischen Web 2 und Web 3 und unterstrich moderne technologische Berufe wie Community-Management, Programmierung, Blockchain-Entwicklung, digitales Marketing und „Zero Knowledge“, sowie kreative Berufe wie Digitalarchitektur und digitale Mode, die die Möglichkeit bieten, digitale Welten zu gestalten.

Wir hoffen, dass das Thema für unsere SchülerInnen Anreize und Impulse geschaffen hat, sich mit dem digitalen Zeitalter auseinanderzusetzen.

Im Kunstunterricht schufen die SchülerInnen unter der Anleitung von Frau Enzmann und Frau Simantira Werke, die in einer Collage gesammelt wurden, die man ihr als Geschenk überreichte.

Das Video von der Aktion finden Sie auf dem Kanal der Deutschen Schule Athen auf YouTube.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

kafka franz paul auster 2023Πριν λίγες μέρες εντοπίσαμε μία ανάρτηση που έγινε με αφορμή ένα απόσπασμα από το μυθιστόρημα του Paul Auster με τίτλο«The Brooklyn Follies», όπου ο Tom Wood, ένας σημαντικός χαρακτήρας του βιβλίου και φοιτητής λογοτεχνίας διηγείται μία ιστορία του Φραντς Κάφκα και μίας κούκλας:

Σε ηλικία 40 ετών, ο Φραντς Κάφκα (1883-1924) που δεν παντρεύτηκε ποτέ και δεν είχε παιδιά, περπατούσε σε πάρκο στο Βερολίνο, όταν συνάντησε ένα κορίτσι που έκλαιγε επειδή είχε χάσει την αγαπημένη του κούκλα. Μαζί έψαξαν για την κούκλα χωρίς αποτέλεσμα. Ο Κάφκα του πρότεινε να συναντηθούν εκεί την επόμενη μέρα και να ξαναψάξουν. Την επόμενη μέρα, όταν ακόμα δεν βρήκαν την κούκλα, ο Κάφκα του έδωσε ένα γράμμα γραμμένο από την κούκλα που έλεγε: «Παρακαλώ μην κλαις. Έφυγα για ένα ταξίδι, ώστε να γνωρίσω τον κόσμο. Θα σου γράψω για τις περιπέτειες μου.» Μετά απ´ αυτό ξεκίνησε μια φιλία, που συνεχίστηκε μέχρι το τέλος της ζωής του Κάφκα. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων τους, ο Kάφκα διάβαζε τα γραμμένα γράμματα με περιπέτειες και αφηγήσεις, που το κορίτσι θεωρούσε αξιολάτρευτες. Τελικά, ο Κάφκα «παρουσίασε» την κούκλα, που είχε επιστρέψει πίσω στο Βερολίνο. «Δεν μοιάζει με την κούκλα μου», του είπε το κορίτσι. Ο Κάφκα της έδωσε άλλο ένα γράμμα, που είχε γράψει η κούκλα: «Τα ταξίδια μου, με άλλαξαν.» Το κορίτσι αγκάλιασε τη νέα κούκλα και την πήρε μαζί του ευτυχισμένο στο σπίτι του. Ένα χρόνο αργότερα, ο Κάφκα πέθανε σε ηλικία μόλις 41 χρονών. Πολλά χρόνια αργότερα, η ενήλικη πλέον κοπέλα βρήκε ένα μικρό γράμμα μέσα στην κούκλα. Στο μικρό γράμμα, που υπέγραφε ο Κάφκα έγραφε:

«Ό,τι αγαπάς μάλλον θα χαθεί, αλλά στο τέλος η αγάπη θα επιστρέψει με άλλο τρόπο».

Περισσότερα…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

wtag128 iΠολυπερπατημένη διαδρομή, τρίτη η τέταρτη φορά για μένα. Μόνο που προηγήθηκε η πυρκαγιά του 2021 αυτή την φορά..Το πρώτο κρύο φέτος. Τίποτα σπουδαίο για τέλος Νοέμβρη, 7 Κελσίου. Φυσάει όμως. Λιακάδα με εξαίρετη ορατότητα.Στο Τατόι, όπου αρχίζουμε, καμένα δέντρα. Από κάτω, χόρτο πράσινο και οι θάμνοι που δεν πεθαίνουν, σε πλήρη ανάπτυξη.Κουμαριές με κούμαρα, γλυστοκουμαριές με λείο κορμό, φυλίκια, πουρνάρια.Χωματόδρομος ως την αρχή του μονοπατιού. Η ταμπέλα καμένη, κάποια σημάδια. Η ανηφόρα μας αρπάει από τα μούτραπου λένε. Σε μεριές το μονοπάτι κλειστό από χόρτο και κλαδιά.Φτάνουμε σε βραχώδη κόψη με βαθειές ρωγμές και πολλαπλές τρύπες στον βράχο. Ούτε το πόδι, ούτε το μπαστούνι πατούν εύκολα. Ισορροπία τσίρκου. Μπαίνουμε σε δασωμένο κάτω από μικρές ορθοπλαγιές που μας αναγκάζουν να πάμε λίγο νότια.Χανόμαστε. Ο Γιάννης ξαναβρίσκει το μονοπάτι. Θυμάται ότι έχει χαθεί ξανά στο σημείο αυτό.

Συνεχίζουμε την ανάβαση μέσα στον, ευχάριστο, ήλιο. Τα πεύκα δίνουν την θέση τους σε έλατα. Η βλάστηση έντονη ως την κορυφή. Το θυμάμαι αρκετά πιο ξερό παλιά. Σταματάμε σε ηλιόλουστα βραχάκια όπου ο Άρης βρίσκει κάθισμα που του ταιριάζει τέλεια. Όλοι βρίσκουμε κάτι να μασουλήσουμε με τέλεια γεύση. Στο κολωνάκι, επάνω, η θέα κρυστάλλινη, ο αέρας ξυρίζει. Φωτογραφίες στα γρήγορα.

Χαιρόμαστε την λίμνη Μαραθώνα, τον Σχοινιά, την Κυνοσούρα, όλο τον νότιο Ευβοϊκό. Φαίνεται η Χαλκίδα, η Δίρφη, η Πεντέλη και ο, Υμηττός. ο Τίμος διακρίνει την Τζιά. Η θάλασσα λάμπει. Γρήγορα παίρνουμε τα γαλάζια σημάδια για βορειο-ανατολική κατάβαση.

Βραχώδες αρχικά, γρήγορα σε ωραίο δάσος. Έλατα, οξύκεδρα, αρυές, πεύκα, πουρνάρια.

Φτάσαμε στην λάκα Τσαούση και από ‘κει νότια ως τον ώμο Βουρλιώτες. Όλα καμένα εδώ. Πιάνουμε το μονοπάτι της τελικής κατάβασης, εύκολα, νοητά είμαστε κιόλας στα αμάξια που περιμένουν. Ένας πεσμένος καμένος κορμός, τον περνάμε.

Δύο πεσμένοι κορμοί, πιό δύσκολα, τους περνάμε. Αμέσως πολλαπλοί κορμοί, παράλληλα πεσμένοι, με κενά ανάμεσά τους.

Καβαλάμε, μουτζουρώνουμε χέρια, παντελόνια, ότι άλλο. Προσοχή μη στραμπουλήξουμε τίποτε.

Ο Χρήστος ισορροπεί πάνω σε κορμό, ο Άρης τηλεφωνεί ότι έφυγε πιό αριστερά και δεν βλέπει κανένα. Η Αριάννα και ο Τίμος μάλλον είναι μπροστά.. Πίσω μας, από άλλη παρέα που επιστρέφουν και αυτοί ακούω:

-<< Άλλη περιπέτεια δεν θέλω. Θέλω ταβέρνα..>>

Ευτυχώς, σχετικά ομαλά, φτάνουμε στον χωματόδρομο και βρίσκουμε τους άλλους χαμένους, να μας περιμένουν. Χαμόγελα.

Τα αμάξια είναι κοντά. Είμαστε μουτζουρωμένοι, αλλά μόνο αυτό. Θα επιστρέψουμε να φροντίσουμε το μονοπάτι.

Ελάτε μαζί μας!

οι πεζοπόροι της DSA

wtag128 a

wtag128 g

wtag128 e

wtag128 b

wtag128 c

wtag128 d

wtag128 f

wtag128 j wtag128 k
wtag128 l wtag128 m

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

O θεατρικός όμιλος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών παρουσιάζει το έργο«Η μικρή μας πόλη» του Τhornton Wilder

Στο Θέατρο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών:5/5, 6/5 και 8/5, ώρα 20.30 μ.μ.

Μετά την πανδημία. Μέσα στην δίνη των πολλών γεγονότων που αλλάζουν μοιραία τον κόσμο μας, όπως τον γνωρίζαμε. Σε μια εποχή που οι τέχνες μοιάζουν πολυτέλεια, μια μικρή ανάταση και αντίσταση στους φρενήρεις ρυθμούς της ζωής μας. Σε αυτή ακριβώς τη χρονική στιγμή η θεατρική ομάδα της DSA- μια νέα ομάδα που αναδύθηκε τα χρόνια του εγκλεισμού- συστήνεται με ένα αγαπημένο έργο που εστιάζει σε αυτό ακριβώς το ερώτημα: Τι είναι η ζωή μας; Τι είναι τελικά σημαντικό;

«Η μικρή μας πόλη» είναι λοιπόν- πριν και πάνω απ’ όλα- ένας ύμνος στη ζωή. Μιλάει για τη ζωή του καθενός ξεχωριστά και για τη ζωή των πολλών πολιτών μιας μικρής πόλης. Δεν ενδιαφέρεται μόνο για τα μεγάλα και τα σημαντικά γεγονότα, αλλά επικεντρώνεται στα μικρά θαύματα που συμβαίνουν καθημερινά. Ο αφαιρετικός του χαρακτήρας επιτρέπει στο έργο να λειτουργήσει συμβολικά, πέρα από τον τόπο και τον χρόνο. Οι πολίτες μιας μικρής πόλης ξυπνούν, παίρνουν το πρωινό τους, πάνε στο σχολείο ή στη δουλειά τους, ονειρεύονται, θυμώνουν, ερωτεύονται, με λίγα λόγια ζουν. Και η ζωή τους απλή, καθημερινή με τις μικρές χαρές και τις λύπες της, είναι το θέμα του έργου.

Όταν o Wilder έγραψε το 1938 τη «Μικρή μας πόλη», τόλμησε μια μικρή επανάσταση. Σε μια εποχή που ο Ρεαλισμός κυριαρχούσε στο θέατρο, το έργο αυτό χωρίς αυλαία, χωρίς σκηνικά, χωρίς αντικείμενα ζητούσε από τους ηθοποιούς να διαβάζουν αόρατες εφημερίδες και να χρησιμοποιούν φανταστικά αντικείμενα. Καλούσε δηλαδή τον θεατή να συμπληρώσει τα κενά και να φανταστεί τα πιάτα, τα ποτήρια, τους δρόμους, τις εκκλησίες και τα σπίτια. Να χρησιμοποιήσει τη φαντασία του.

Στη δική μας διασκευή το στίγμα δίνει ένας χορός πολιτών που αφηγείται την ιστορία και μας ξεναγεί στα μυστικά της πόλης. Με τα σχόλιά του κλείνει το μάτι στο κοινό υπενθυμίζοντας του την αξία των μικρών πραγμάτων, τη σημασία που έχει κι η πιο ασήμαντη στιγμή του μυστηρίου που ονομάζουμε ζωή. Η αφήγηση για μια ακόμη φορά γίνεται ομαδική υπόθεση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

aula kommata 22032023 0

Μία σπουδαία πρωτοβουλία δύο καθηγητριών – αποφοίτων: της Αγγελικής Κανελλακοπούλου,Υπεύθυνης των Αποφοίτων της Σχολής, και της Ιωάννας Πλιάτσικα, Διευθύντριας της Δεύτερης Βαθμίδας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Σχολής, έφερε στην Aula εκπροσώπους των κομμάτων, στo πλαίσιo του προγράμματος “Η γνώμη μου γίνεται ψήφος/ Meine Stimme zählt”, οι οποίοι απάντησαν σε ερωτήματα μαθητών και μαθητριών της 11ης και 12ης τάξης, που πρόκειται να ψηφίσουν στις επικείμενες εκλογές.. Ανάμεσά τους και δύο επίσης απόφοιτοι: ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, που εκπροσώπησε τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Σωτήρης Μητραλέξης, που εκπροσώπησε τον ΜεΡΑ25.

Σε ότι αφορά τα άλλα κόμματα, την Νέα Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Εκπρόσωπος Τύπου, Τάσος Γαϊτάνης, το ΠΑΣΟΚ το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Παναγιώτης Βλάχος, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας η Αφροδίτη Μπόμποληκαιτην Ελληνική Λύση η Τίνα Στεργιώτη.

Την συζήτηση προλόγισαν η κ. Annedore Dierker, Διευθύντρια της Σχολής και ο αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γερμανικής Σχολής Αθηνών κ. Konstantin Zois, ενώ τρεις μαθήτριες της 11ης τάξης συντόνισαν το πάνελ.

aula kommata 22032023 1

aula kommata 22032023 2

Περισσότερα…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

wtag127 cΠερπατήσαμε στα πεδινά της βόρειας Πάρνηθας κοντά στον Αγ.Μερκούριο.Θέλει προσοχή ποιά διαδρομή διαλέγουμε, τόσα έχουν καεί.Ήμασταν τυχεροί, λιακάδα και γλυκιά θερμοκρασία.Απ’την άλλη είναι Νοέμβρης και τέτοιος καιρός είναι αφύσικος.Περπατήσαμε με επιστροφή από τα ίδια: Δρόμος Αγ. Μερκουρίου> λάκα μηλιάς > ΒροκόλιΦάγαμε κάτω από έναν μεγάλο πλάτανο.Ειπώθηκε πως το Βροκόλι ονομάστηκε λόγω παρουσίας βρυκολάκων.Το τελευταίο δεν είναι επιβεβαιωμένο…Χαιρετισμοί από τους πεζοπόρους της DSA

wtag127 a

wtag127 b

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου κόψαμε την πίτα μας για το 2023 σε “στενό οικογενειακό κύκλο”, δηλαδή μεταξύ των μελών του Vorstand της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, του ΔΣ του Συλλόγου μας και μελών της διοίκησης της Σχολής. Το φλουρί το κέρδισε ο Άρης Λιακόπουλος, ο οποίος, πέραν του γεγονότος ότι είναι μέλος του Vorstand, είναι και απόφοιτος. Να διευκρινίσουμε ότι ο κύριος λόγος που μας εμπόδισε μέχρι σήμερα να οργανώσουμε κάτι ευρύτερο ήτανη επιδημία της γρίππης, όμως έχουμε κατ’ επανάληψιν δεσμευτεί ότι θα οργανώσουμε μία μεγάλη εκδήλωση σε ανοικτό χώρο την άνοιξη ή το καλοκαίρι.

pita 2023 5

Η Αγγελική Κανελλακοπούλου κόβει, η Χαρούλα Αντωνοπούλου μοιράζει.

Από τον σύλλογοπαρευρέθηκανο Πρόεδρος Κώστας Γαλάνης, ο Γενικός Γραμματέας Άγγελος Κωβαίος, ηΛίζα Γεωμπρέ, ο Νίκος Κωστόπουλος και η Τένια Παπαδάκη.

Από το Vorstand ο Πρόεδρος Dr. Marcus Bremer, ο Konstantin Zois (Αναπληρωτής Πρόεδρος), ο Άρης Λιακόπουλος, ο Στέφανος Μίτμαν (Γραμματέας), ο Stefan Miskias (Ταμίας), ο Dr. Henning Voelkel, η Δρ. Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου-Ρηγοπούλου και η Δρ. Ιωάννα Καραγκούνη.

Από την διεύθυνση ήταν οι Αναπληρωτές Διευθυντές Jens Eberlein και Βασίλης Τόλιας. Ακόμη ήταν η Διευθύντρια Διοικήσεως Ήρα Στάικου, η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων Χαρούλα Αντωνοπούλου, η Αγγελική Κανελλακοπούλου και η Ελένη Καραμηνά.

pita 2023 9 pita 2023 8
ΟΆρης Λιακόπουλος ετοιμάζεται να ανοίξει το δώρο,

που αντιστοιχούσε στο φλουρί που κέρδισε, ένα ζάρι

που συμβολίζει τύχη και όλα όσα την ακολουθούν.

Ο Άρης είναι μέλος του Vorstand αλλά και απόφοιτος.

Το γούρι (ένα μαρμάρινο ζάρι από το Museum Shop

του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς) είναι

κατασκευασμένο από το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας

της Τήνου

pita 2023 4

εν αναμονή των υπολοίπων απο αριστερά:

KonstantinZois, Νίκος Κωστόπουλος, Dr. Marcus Bremer, Δρ. Ιωάννα Μαρία Καραγκούνη, Κώστας Γαλάνης, Λίζα Γεωμπρέ (καθιστή) , Δρ. Κωνσταντίνα Ρηγοπούλου – Παπαδοπούλου, Χαρούλα Αντωνοπούλου,Stefan Miskias και Ήρα Στάικου

pita 2023 1

Konstantin Zois, Λίζα Γεωμπρέ, Dr. Marcus Bremer, Κώστας Γαλάνης καιΔρ. Ιωάννα Μαρία Καραγκούνη

pita 2023 2

Δρ. Κωνσταντίνα Ρηγοπούλου – Παπαδοπούλου, Στέφανος Μίτμαν, Άγγελος Κωβαίος, Dr. Henning Voelkel, Άρης Λιακόπουλος και Λίζα Γεωμπρέ σε πρώτο πλάνο

pita 2023 7

Αριστερά ο Άρης Λιακόπουλος με τον Dr. Marcus Bremer και δεξιά ο Νίκος Κωστόπουλος με τον Konstantin Zois

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

wtag126 0

Μετά την ψήφο, μαζευτήκαμε στην Κηφισιά. Από εκεί, στον Διόνυσο και λίγο παρακάτω στο χωριό Ραπεντώσα.

Αφήσαμε τα αυτοκίνητα στο τέρμα λεωφορείων και από κει συνεχίσαμε σε χωματόδρομο προς βορρά.

Αριστερά μας το φαράγγι με το ρέμα Ραπεντόσας και πέρα απ αυτό λατομείο μαρμάρου στο Διονυσοβούνι που μοιάζει με φαραωνικό τάφο..

Πολλά λουλούδια.

Σε μία ώρα φτάνουμε στην αρχή μονοπατιού που κατεβαίνει προς τα νερά του παραπάνω ρέματος.

Πυκνό όμορφο δάσος. Φτάνουμε στο νερό και δέκα λεπτά παρακάτω στο τέρμα είναι ο καταρράκτης.

Γυρίσαμε από τα ίδια.

Ευχόμαστε σε όλους καλό καλοκαίρι !

Οι πεζοπόροι της DSA

wtag126 2 wtag126 3
wtag126 4 wtag126 5

wtag126 1

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πήγαμε στο Φίχθι, από ρέμα Θοδώρας στην Χασιά/Φυλή. Περπατήσαμε με αέρα, δροσιά, ήλιο και πολλά λουλούδια.

Ο Άλκης και ο Λευτέρης βρήκαν ένα εναλλακτικό μονοπάτι πολύ ωραίο.

Η μπέμπα, πάλι απόλαυσε την πεζοπορία και μάλιστα ξάπλωσε στο χόρτο με τις μαργαρίτες.

Σύντομα σε άλλη διαδρομή!

πεζοπορικά από τους απόφοιτους της DSA, Τάσος Καβαδέλλας

wtag125k

wtag125c wtag125b
wtag125d wtag125e
wtag125f wtag125g
wtag125i wtag125h

wtag125a

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το παραδοσιακό Xριστουγεννιάτικο μπαζάρ θα πραγματοποιηθεί και πάλι!

Το Σάββατο, 26.11.2022 από τις 10 π.μ. έως τις 7 μ.μ.

στην Γερμανική Σχολή Αθηνών

weinachtsbasar 2022 1

Ζητούνται εθελοντές!

Μόνο με τη βοήθεια πολλών και αφοσιωμένων εθελοντών είμαστε σε θέση να

διοργανώσουμε το μπαζάρ!

Είναι μια ιδιαίτερη «συντροφιά» που συνδυάζει διασκέδαση και έργο.

Όποιος θα ήθελε ακόμη να βοηθήσει, καλείται θερμά να επικοινωνήσει με

weihnachtsbasar.athen@gmail.com

Χρειαζόμαστε ακόμη βοήθεια στους ακόλουθους πάγκους:

– Γενικό στήσιμο την Παρασκευή

– Στεφάνια Advent – χρειάζονται δυνατά χέρια για να τοποθετηθούν τα κεριά στα

στεφάνια

– ταμείο

– Καφετέρια με γλυκά

– Πώληση και διαλογή βιβλίων

– Περίπτερο CD/DVD στον 1ο όροφο

– Πώληση χειροτεχνημάτων, χριστουγεννιάτικων καρτών, αναψυκτικών

– ψήσιμο βάφλας

– ζεστό κρασί

Ή Εναλλακτικά:

– Ως χορηγός με δωρεές σε είδος και κουπόνια για τη δημοφιλή μας λαχειοφόρο

αγορά.

– με τα δικά σας σπιτικά γλυκά. Παρακαλείστε να τα παραδώσετε απευθείας την

ημέρα του μπαζάρ!

Στα 90 χρόνια προσφοράς κοινωνικού έργου έχουν ήδη επιτευχθεί με

συνχρηματοδότηση για ακόλουθα:

– Η ίδρυση το 1974 του «Γερμανοελληνικού Κέντρου Αλληλεγγύης»

– Η ίδρυση το 1979 του Ελληνογερμανικού σχολείου «Athener Schule»

– Και η δημιουργία του οίκου ευγηρίας «Haus Koroneos» το 2006

Πληροφορίες: Ute Dürrbaum 6936276887

E-Mail: weihnachtsbasar.athen@gmail.com FB: Weihnachtsbasar.Athen

weihnachtsbasar 2022

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Διοργανώθηκε το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022 μετά από ένα υποχρεωτικό διάλειμμα δύο ετών, λόγω της πανδημίας με πολύ μεγάλη επιτυχία το Oktoberfest με μεγάλη προσέλευση και κέφι.

oktoberfest 2022 1

oktoberfest 2022 2

oktoberfest 2022 3

oktoberfest 2022 4

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

wtag124b

Περπατήσαμε από Κεφαλάρι ως Μονή Αγίου Παντελεήμονος.

Ήλιος και σύννεφα. Επάνω κοντά στην Μονή έκανε κρύο με κάτι σαν χιονόνερο.

Μικροί και μεγάλοι περπατήσαμε το τετράωρο μας. Ωραία.

Χαιρετισμούς από τους πεζοπόρους της DSA.

Kαλό 2023 !

wtag124c wtag124d
wtag124e wtag124f
wtag124g wtag124h
wtag124i wtag124j

wtag124a

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

marias javierΟ Ισπανός συγγραφέας Χαβιέρ Μαρίας, το έργο του οποίου έχει μεταφρασθεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες και 60 χώρες, πέθανετην Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022 στην Μαδρίτη σε ηλικία 70 ετών από πνευμονία, ενώ προηγουμένως είχε προσβληθεί από COVID. Την είδηση μας μετέφερε η Λίζα Γεωμπρέ, που αυτές τις μέρες διαβάζει το βιβλίο του “Γράφοντας τις ζωές των άλλων” και αξίζει να το διαβάσουμε όλοι.

Η είδηση του θανάτου μας θύμισε μία αναφορά μας στο συγγραφέα, ο οποίος ήταν οπαδός της Ρεάλ Μαδρίτης την οποία αξίζει εδώ να επαναλάβουμε:

Javier Marias: “Όταν ήμουν θνητός”

Πολλές φορές αναρωτιόμαστε τι κρύβεται πίσω από την επιθυμία μας να συναντάμε συμμαθητές και συμμαθήτριες τόσα χρόνια μετά. Ποιά είναι η κινητήριος δύναμη που κάνει τους περισσότερους από εμάς να επιδιώκουμε την επαφή;

Ο Ισπανός συγγραφέας Javier Marias, κυκλοφόρησε πριν από 25 περίπου χρόνια μία συλλογή διηγημάτων με τίτλο “Όταν ήμουν θνητός” (“Cuando fui mortal”, 1996), όπου κάνει μία αναφορά στον δεσμό αυτόν με αφορμή το γεγονός ότι αναφέρεται αλλά και απευθύνεται στον συμμαθητή του χρησιμοποιώντας το επώνυμό του:

… στο σχολείο είσαι γνωστός με το το επώνυμό σου μέχρι την εφηβεία. Και, με τον ίδιο τρόπο που, αν διατηρηθεί η επαφή, βλέπει κανείς στον ενήλικο να προβάλλεται πάντα το πρόσωπο του παιδιού με το οποίο μοιράστηκε το ίδιο θρανίο, λες και οι μεταγενέστερες αλλαγές ή ο τονισμός κάποιων χαρακτηριστικών είναι μάσκα και παιχνίδι για να καλυφθεί η ουσία, έτσι και η επίτευξη ή η μη συμπλήρωση των ηλικιών του άλλου μοιάζουν εξωπραγματικές ή μάλλον πλασματικές, σαν σχέδια ή φαντασιώσεις ή αναπαραστάσεις ή φόβοι που αφθονούν στα παιδικά χρόνια, λες και ανάμεσα σ’ αυτούς τους φίλους όλα όσα συμβαίνουν εξακολουθούν να φαίνονται και εξακολουθούν να βιώνονται ως αναμονή -η κύρια κατάσταση της παιδικής ηλικίας , δεν είναι καν επιθυμία-, τα παρόντα, τα παρελθόντα, ακόμα και τα πολύ μακρινά. Σ’ αυτό το είδος των φίλων, κανένα ή λίγα πράγματα μπορούν να ληφθούν πολύ στα σοβαρά γιατί έχει συνηθίσει κανείς να είναι τα πάντα παιχνίδι, εκφρασμένο με σαφήνεια με εκείνες τις στερεότυπες φράσεις που κατόπιν τις εγκαταλείπει για να βγει στον κόσμο: “Έλα να παίξουμε αυτό”, “Έλα να κάνουμε ότι”, “Τώρα είμαι εγώ ο αρχηγός”…

Δείτε το σημείωμάμας από τον Ιανουάριο του 2018…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Oktoberfest am Samstag, den 8. Oktober 2022

Μετά από ένα υποχρεωτικό διάλειμμα δύο ετών, λόγω της πανδημίας, θα πραγματοποιηθεί ξανά το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022 από τις 12:00 έως τις 19:00 το παραδοσιακό Oktoberfest στη Γερμανική Σχολή Αθηνών!

oktoberfest 2022

Με χαρά σας προσκαλούμε να απολαύσετε μαζί μας λουκάνικα, «Leberkäs’», μπρέτσελ καθώς και άλλα γερμανικά εδέσματα μαζί με δροσερή μπίρα και να πάρετε μια γεύση από το βαυαρικό Oktoberfest. Η γιορτή αποτελεί μια ευκαιρία, για να ξανασυνδεθείτε με παλιούς γνωστούς και φίλους, να κάνετε νέες γνωριμίες. Ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα θα φροντίσει ώστε να περάσουν όμορφα μικροί και μεγάλοι επισκέπτες: διασκεδαστικές παιδικές δραστηριότητες και παιχνίδια, ένα bubble-show με τεράστιες σαπουνόφουσκες, αλλά και παραδοσιακή μουσική βαυαρικού Oktoberfest και μια πλούσια λαχειοφόρο αγορά, στην οποία μπορείτε να κερδίσετε εκπληκτικά δώρα υπόσχονται μια υπέροχη ημέρα στην DSA.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τα έσοδα του Oktoberfest –το οποίο πραγματοποιείται στη Σχολή μας για 12η πλέον φορά– θα ενισχύσουν το ταμείο υποτροφιών για τους μαθητές της Σχολής μας.

Επειδή η δημοφιλής αυτή εκδήλωση –που τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε μια μεγάλη γιορτή της οικογένειας της DSA– δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την καταπληκτική συμμετοχή εκατοντάδων εθελοντών βοηθών από όλη τη σχολική κοινότητα, θα χαιρόμασταν ιδιαίτερα εάν προσφέρατε και εσείς προσωπικά τη βοήθειά σας σε κάποιο από τα πολυάριθμα περίπτερα. Εάν λοιπόν θέλετε να μη ζήσετε το Oktoberfest μόνο ως επισκέπτης/ -πτρια, επισκεφθείτε την ιστοσελίδαfest.dsathen.gr, επιλέξτε το περίπτερο και τη βάρδια που επιθυμείτε και εγγραφείτε στη λίστα των εθελοντών.

Σας περιμένουμε!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

dsa syrigos angelos 1

Εξαιρετικός και απολαυστικόςο Άγγελος Συρίγος ήρθε στην Σχολή την Πέμπτη 15.9.2022 και μίλησε στην Aula για την Μικρασιατική Καταστροφή στις μαθήτριες και στους μαθητές της 11ης και 12ης τάξης.

Έβγαλε το σακκάκι και την γραβάτα, σήκωσε τα μανίκια και απευθύνθηκε στα παιδιά ως πανεπιστημιακόςκαι συγγραφέας, και σε καμία περίπτωσηως Υφυπουργός Παιδείας. Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα είχε εκδώσει μαζί με τον Ευάνθη Χατζηβασιλείου, ένα βιβλίο με τίτλο “Μικρασιατική Καταστροφή – 50 Ερωτήματα και Απαντήσεις“.

Τον υπουργό καλωσόρισε η Διευθύντρια της Σχολής κ. Annedore Dierker, ενώ τον συντονισμό από την πλευρά των καθηγητών είχαν οι φιλόλογοιΑγγελική Κανελλακοπούλου, υπεύθυνη και της Alumni Arbeit και Δέσποινα Παπουτσίδου.

Ο κ. Συρίγος ξεκίνησε την ομιλία του υπενθυμίζοντας ότι σαν σήμερα, πριν από 100 χρόνια, την 15η Σεπτεμβρίου, καιγόταν η Σμύρνη. Η πυργαγιά είχε ξεκινήσει ήδη από την 13η Σεπτεμβρίου με το νέο ημερολόγιο, ενώ επειδή στην Ελλάδα ίσχυε ακόμη το παλαιό, οι ημερομηνία έναρξης αναφέρεται ως η 31η Αυγούστου.

Σε όλη την διάρκεια της ομιλίας του, και με αφορμή την παρουσία του στην Γερμανική Σχολή έκανε πολλές φορές παραλληλισμούς με τους Γερμανούς και την στάση τους μετά τον Πόλεμο σε σχέση με την σημερινή στάση της Τουρκίας, η οποία όπως τόνισε, δεν ζήτησε ούτε μία φορά συγγνώμη για τα εγκλήματα εκείνης της εποχής. Ανέφερε μάλιστα ότι πρόσφατα στην τουρκική τηλεόραση προβάλλεται μία σειρά κατασκοπείας, όπου μία κρυφή ομάδα αναλαμβάνει ειδικές αποστολές εντός και εκτός Τουρκίας για να «υπερασπίσουν τη χώρα». Ο τίτλος της σειράς είναι “Teskilat”.Στη σημερινή γλώσσα της Τουρκίας δεν σημαίνει τίποτα. Στα οθωμανικά-τουρκικά σημαίνει οργάνωση. Ο τίτλος παραπέμπει ευθέως στην περιώνυμη “Ειδική Οργάνωση” γνωστή ως “Τεσκιλάτ-ι Μαχσουσά” (Teşkilat-IMahsusa) των Νεοτούρκων, που έδρασε μετά το 1911 στην Οθωμανική Αυτοκρατορία,και καταδίωκε τους Χριστιανούς. “Φανταστείτε τι εντύπωση θα δημιουργούσε αν οι Γερμανοί έφτιαχναν σήμερα μία σειρά με ήρωες που προστατεύουν την Γερμανία και την ονόμαζαν Γκεστάπο”.

dsa syrigos angelos 8

Ιστορική αναδρομή

Τα γεγονότα που προηγήθηκαν με την επιλογή του Ελευθερίου Βενιζέλου να ταχθεί με την πλευρά της Αντάντ (Entente), την σύμπραξη δηλαδή Αγγλίας και Γαλλίας έθεσαν την Ελλάδα στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο με την πλευρά των Χριστιανών απέναντι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, δηλαδή τον μουσουλμανικό κόσμο, εξηγούν γιατί οι Τούρκοι εστράφησαν εναντίον των Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων και Εβραίων.

Οι αιτίες και η γενοκτονία

Όπως εξήγησε ο υπουργός, οι Έλληνες και οι Αρμένιοι κατά πρώτο λόγο και οι Εβραίοι κατά δεύτερο, είχαν τον απόλυτο οικονομικό έλεγχο στην περιοχή της Σμύρνης, κάτι που έπρεπε να αλλάξει. Ως εκ τούτου ξεκίνησαν οι διώξεις εναντίον όλων, και υπό την έννοια αυτήν, οι γενοκτονίες κακώς θεωρούνται πολλές. Πρόκειται για μία γενοκτονία σε διαφορετικά σημεία με διαφορετικά θύματα, η οποία ξεκίνησε το 1914 και κορυφώθηκε το 1922. Εδώ περιέγραψε ο υπουργός ότι ο τρόπος εξόντωσης των πληθυσμών ήταν να βάζουν τους ανθρώπους νακάνουν πορείες μέχρι να εξοντωθούν.

dsa syrigos angelos 3

Διαφωνία Κωνσταντίνου-Βενιζέλου στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο που οδήγησε στον Εθνικό Διχασμό

Ο Βενιζέλος υποστήριξε με θέρμη την επιχείρηση κατά της Τουρκίας (στα Δαρδανέλλια το 1915), ενώ ο Κωνσταντίνος θεωρούσε ότι ο Γερμανικός στρατός, που υποστήριζε τους Τούρκους ήταν αδύνατον να ηττηθεί. Η διαφωνία αυτή οδήγησε σταδιακά στον Εθνικό Διχασμό, δηλαδή σε μία κατάσταση όπου οι μεν θεωρούσαν τους δε προδότες. Όπως εξήγησε ο υπουργός η διαφωνία σε επίπεδο πολιτικό είναι θεμιτή, το να θεωρείς όμως ότι ο άλλος είναι προδότης επειδή διαφωνεί με εσένα είναι κάτι πολύ επικίνδυνο. Έτσι φτάσαμε μερικά χρόνια μετά στην Δίκη τωνΈξι στο Γουδί και την εκτέλεση τριών πρωθυπουργών της αντίπαλης πολιτικής παράταξης. Να πούμε ότι στην δίκη οδηγήθηκαν οκτώ αλλά επειδή καταδικάστηκαν οι έξι έμεινε στην ιστορία ως δίκη των έξι. Ο Διχασμός είχε ταυτόχρονα εισέλθει και στο στράτευμα. Από τους φακέλους των αξιωματικών ήταν ξεκάθαρο το ποιοι ήταν βασιλικοί και ποιοι βενιζελικοί, αφού οι παραγκωνισμοί εναλλάσσονταν αναλόγως με το ποιος ήταν στην εξουσία.

Αγγελική Κανελλακοπούλου: “Πείτε μας κάτι για τον πρίγκιπα Ανδρέα, ίσως επειδή έχουμε πρόσφατα τον θάνατο της Ελισάβετ“.

Ο πρίγκιπας Ανδρέας ήταν ο πατέρας του Φίλιππου πρίγκιπα της Ελλάδας και μετέπειτα δούκα του Εδιμβούργου και συζύγου της Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου. Όπως εξήγησε ο υπουργός χαριτολογώντας, η βασιλική οικογένεια του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν γερμανικής ή καλύτερα δανικής καταγωγής και μάλιστα είχε το όνομα Μάουντμπαντεν, το οποίο λίγο αργότερα, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και με δεδομένο ότι οι Γερμανοί επιτέθηκαν εναντίον των Άγγλων, το εγκατέλειψε. Εν πάση περιπτώσει ο πρίγκιπας Ανδρέας επρόκειτο να καταδικαστεί μαζί με τους έξι στην δίκη, όμως δεν ήταν δυνατόν να οδηγηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα μέλος της βασιλικής οικογένειας, οπότε πήρε τον ενός έτους γιό του Φίλιππο και έφυγε από την Ελλάδα με τον όρο να μην ξαναπατήσει ποτέ ελληνικό έδαφος.

Η Συνθήκη των Σεβρών δεν εφαρμόστηκε ποτέ

Η Συνθήκη των Σεβρών υπογράφηκε το 1920, αλλά δεν επικυρώθηκε ποτέ. Ανατράπηκε με τη νίκη του Κεμάλ και πρακτικά αντικαταστάθηκε από την Συνθήκη της Λωζάννης τον Ιούλιο 1923. Ο κύριος λόγος είναι ότι η νίκη των Τούρκων κατέστησε την Συνθήκη ανεφάρμοστη. Και μάλιστα πρώτοι οι Γάλλοι ήρθαν σε ρήξη με την διευθέτηση των Σεβρών.

Γιατί η Μεγάλη Ιδέα ήταν συνδεδεμένη με την Κωνσταντινούπολη;

Οι οπαδοί του Κωνσταντίνου είχαν ως όραμα την επιστροφή του βασιλιά στην Κωνσταντινούπολη γι’ αυτό του είχαν δώσει το όνομα Κωνσταντίνος ΧΒ (12ος) ως επόμενος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου (11ος). Ως εκ τούτου η Πόλη θα έπρεπε να είναιο στόχος των επιχειρήσεων.

Γιατί η Ελλάδα διεκδίκησε την Σμύρνη και όχι την Κωνσταντινούπολη;

Αναφέρθηκε από πολλούς ότι ο Βενιζέλος “δεν ήθελε” να πάρει την Πόλη. Ο Βενιζέλος γνώριζε ότι την Πόλη την ήθελαν όλες οι μεγάλες δυνάμεις, οπότε, ασχέτως αν ο ίδιος ήταν συναισθηματικά κοντά στην Μεγάλη Ιδέα, δεν είχε την δυνατότητα να ελπίζει. Επίσης γνώριζε ότι και την Πόλη και την Σμύρνη δεν τις άντεχε και είχε πρόσφατο το παράδειγμα της Βουλγαρίας η οποία απέτυχε να πάρει την Κωνσταντινούπολη. Άρα οδηγήθηκε στην Σμύρνη που ήταν η πίο εφικτή επιλογή.

dsa syrigos angelos 4

Δεν ήταν ιμπεριαλιστικός πόλεμος η μικρασιατική εκστρατεία

Από πολλούς θεωρείται ότι η μικρασιατική εκστρατεία ήταν ένας ιμπεριαλιστικός πόλεμος. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Ο στρατός μπήκε και κατευθύνθηκε προς την Άγκυρα θεωρώντας ότι χτυπώντας την Άγκυρα θα διασφάλιζε την σωτηρία των πληθυσμών στα παράλια, αφού θα αποδυναμωνόταν ο τουρκικός στρατός. Γνωρίζουμε όμως σήμερα, ότι η τύχη ενός τέτοιου εγχειρήματος θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα με αυτό του Ναπολέοντα στην Μόσχα, όπου οι Ρώσοι έφυγαν καίγοντας την πόλη και τελικά γονάτισαν τον γαλλικό στρατό. Έτσι στον Σαγγάριο ο στρατός τελικά ηττήθηκε και από εκείνη την στιγμή άρχισε η αντίστροφη μέτρηση.

Οίκαδε

Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι στρατιώτες πολεμούσαν ήδη από το 1912, δηλαδή 10 χρόνια. Είχαν κουραστεί και ζητούσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα. Ο Γεώργιος Βλάχος, πατέρας της Ελένης Βλάχου και εκδότης της εφημερίδας “Καθημερινή” έγραψε ένα άρθρο δύο εβδομάδες πριν την Καταστροφή, στις 14 Αυγούστου 1922 (με το παλαιό ημερολόγιο) με τίτλο “Οίκαδε” (δηλαδή προς το σπίτι). Φανατικός αντιβενιζελικός ο Γεώργιος Βλάχος ασκούσε κριτική στην “Κυβέρνησιν” τόσο για τις επιλογές όσο και για τα χρήματα που δανείστηκε για να δαπανήσει στον πόλεμο αναφέροντας “…τα συνέδρια δεν αποδίδουν καρπούς… αύριον έρχεται το φθινόπωρον και μεθαύριον ο χειμών…” τονίζοντας ότι “η Ελλάς έχει την υποχρέωσιν να διαχειμάσει οίκαδε“.

Βεβαίως το άρθρο αυτό γράφτηκε ένα χρόνο μετά την ήττα στον Σαγγάριο, όπου ο στρατός κουρασμένος, έχοντας εισέλθει σε βάθος 350 χιλιομέτρων απο τα παράλια, βρισκόταν στο Αφιόν Καραχισάρ, όπου οι Τούρκοι κατείχαν τα υψώματα καιυπερείχαν συντριπτικά στο πυροβολικό. Η έλλειψη στόχου, το εξαιρετικά χαμηλό ηθικό, η μεγάλη ανάπτυξη του μετώπου και, λόγω του Διχασμού, η απομάκρυνση απο το στράτευμα 500 βενιζελικών αξιωματικών οδήγησαν στην ήττα. Και βέβαια όλο αυτό το διάστημα μέχρι την Κατστροφή ο στρατός ήταν σε διαρκεί υποχώρηση παρ’ ολο που μαχόταν ηρωικά.

Έκαναν βιαιοπραγίες οι Έλληνες σε βάρος των Τούρκων;

Βεβαίως και έκαναν, όμως δεν υπήρξε γι’ αυτό κεντρική διαταγή. Βεβαίως οι Έλληνες υποχωρώντας έκαιγαν, όμως, όπως ανέφερε υπουργός, υπήρξε μία ειδποιός διαφορά ανάμεσα στην αντιμετώπιση Ελλήνων προς Τούρκους με αυτήν των Τούρκων προς Έλληνες. Απο φωτογραφίες αιχμαλώτων είναι σαφές ότι οι Τούρκοι αιχμάλωτοι εμφανίζονται με τα ρούχα τους και φροντισμένοι, ενώ οι Έλληνες είναι ρακένδυτοι και τσακισμένοι.

Τελικά οι ξένοι βοήθησαν τους Τούρκους;

Οι Γάλλοι είχαν χάσει πρόσφατα στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο περισσότερους από 1.000.000 στρατιώτες και βεβαίως δεν είχαν πλέον την διάθεση να παλέψουν, πόσο μάλλον σε μία περιοχή αδιάφορη, όπως αυτή της Ανατολίας. Έτσι, μετά την ήττα στον Σαγγάριο, οι Γάλλοι επέλεξαν να συμβιβαστούν με τον Κεμάλ και να διαπραγματευτούν τρόπους ειρήνευσης για να αποφύγουν περαιτέρω απώλειες. Έτσι οι Γάλλοι διασφάλισαν την αναγνώριση της γαλλικής κατοχής στην Συρία. Προφανώς οι ξένοι πρωτίστως κοιτούν τα συμφέροντά τους.

dsa syrigos angelos 6 dsa syrigos angelos 9

Σύγκριση της Τουρκίας με την Βουλγαρία

Ο κ. Συρίγος έκανε μία παρένθεση επιχειρώντας μία σύγκριση μεταξύ της Τουρκίας και της Βουλγαρίας, θεωρώντας ότι αν οι Τούρκοι είχαν τηρήσει μία αντίστοιχη στάση, τα πράγματα θα ήταν σήμερα πολύ διαφορετικά. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι εχθροί μας ήταν παραδοσιακά οι Βούλγαροι: “Θυμηθείτε την Πηνελόπη Δέλτα στα Μυστικά του Βάλτου. Δεν υπάρχουν Τούρκοι, μόνον Βούλγαροι” τόνισε, “όμως σήμερα δείτε ποια είναι η σχέση μας με την γειτονική Βουλγαρία, είμαστε φίλοι“. Και εδώ ξεκαθάρισε ότι δεν μιλά για τις σχέσεις των αννθρώπων μεταξύ τους διότι οι Έλληνες, οι Τούρκοι, οι Βούλγαροι, ο κόσμος δηλαδή, είναι φίλοι με εξαιρετικές σχέσεις σε προσωπικό επίπεδο.

dsa syrigos angelos 5

Στο τέλος, δέχθηκε ερωτήσες από τα παιδιά και διαλέγουμε δύο:

“Όταν αναφέρετε ότι το ελληνικό κράτος βοήθησε τους πρόσφυγες πέστε μας με ποιον τρόπο έγινε αυτό;”

Οι πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 1.200.000, από του οποίος το πρώτο κύμα ήταν περίπου 800.000. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίζονταν από τον κόσμο πολλές φορές με μειωτικούς χαρακτηρισμούς όπως: γιαουρτο και τουρκόσπορους. Εκτός από αυτό, το κράτος είχε να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο πρόβλημα σε σχέση με την επιβίωση όλων αυτών των ανθρώπων. Οι άνδρες ηλικίας 16-55 είχαν κρατηθεί στην Τουρκία και τα γυναικόπαιδα είχαν φθάσει στην Ελλάδα. Επι της ουσίας δεν υπήρχε εργατικό δυναμικό. Το κράτος έδωσε οικόπεδα, εργαλεία και φαγητό. Η Αμερικανική Επιτροπή για Βοήθεια στην Εγγύς Ανατολή (Near East), για τα θύματα των Νεοτούρκων υπό τον τίτλο “Για να μην χαθούν” μοίραζε κάθε μέρα 800.000 πιάτα με φαγητό στους πρόσφυγες.

dsa syrigos angelos 2

Αφού, όπως ισχυριζόμαστε, πήγαμε στην Μικρά Ασία για να προστατέψουμε τους πληθυσμούς μας, γιατί είμαστε κατά της Ρωσίας, η οποία εισέβαλε στην Ουκρανία για να κάνει και αυτή το ίδιο;

Ουάου! ήταν η αντίδραση στην ερώτηση, όμως ακολούθησε και η απάντηση: Δεν είναι το ίδιο. Οι Έλληνες στην Μικρά Ασία ήταν υπόδουλοι, δεν είχαν τα ίδια δικαιώματα και βεβαίως ούτε την ίδια γλώσσα. Η συμφωνία για την δημιουργία αυτής της σημερινής Ουκρανίας υπεγράφη μόλις το 1990 όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση. Γιατί υπεγράφη;

Αποχωρώντας συναντήθηκε στην αυλή και συνομίλησε με μαθητές της 12ης τάξης

dsa syrigos angelos 7

Ακολουθούν απόψεις μαθητριών και μαθητών που παρακολούθησαν την ομιλία και μίλησαν στο μάθημα που ακολούθησε με την Αγγελική Κανελλακοπούλου:

«Η διάδραση που υπήρχε έκανε την εκδήλωση ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.», Αλέξανδρος 12d

«Ήταν μια ευκαιρία για επανάληψη και εμβάθυνση της ύλης.» Έλενα, 12d

«Η ομιλία του κ. Συρίγου ήταν τόσο περιγραφική και γλαφυρή που υπερκεράστηκε η απουσία οπτικού

υλικού.» Θάνος, 12d

«Αρκετά αντικειμενικός ομιλητής, που όμως δεν με κάλυψε με την απάντησή του για την ρωσική

εισβολή στην Ουκρανία.» Ναπολέοντας, 12d

«Λόγος μεστός, αξιοπρεπής παρουσία, με μεγάλη άνεση στην επικοινωνία του με τις νέες και τους

νέους.» Κωνσταντίνος, 12c

«Εξαιρετικές συγκρίσεις με τη Γερμανία και εύστοχα παραδείγματα που έκαναν την ομιλία πολύ

κατανοητή.» Βαγγέλης, 12d

«Έλυσε άλυτες απορίες!» Μαίρη, 12d

«Πολύ κατανοητή η συλλογιστική του πορεία!» Μαίρη, 12c

Δείτε επίσης:

Άγγελος Συρίγος: “Μικρασιατική Καταστροφή – 50 Ερωτήματα και Απαντήσεις”…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

wtag123eΜάλλον ήταν η τελευταία αφύσικα ζεστή μέρα του Νοέμβρη.

Σύμφωνα με την εποχή, είχαμε συννεφιά και αρκετό νοτιά.

Μαζευτήκαμε δεκαέξι, από δύο μηνών έως εβδομήντα+

Το ρεκόρ συμμετοχής μικρής ηλικίας θα παραμείνει για πολύ, νομίζω.

Περπατήσαμε σε μονοπάτι, σε χωματόδρομο, σε άσφαλτο και παλι στα μονοπάτια.

Με θέα της πανεπιστημιούπολης κοντά και όλης της πολυκατοικιούπολης μακρύτερα..

Στον πύργο Ανθούσας κάναμε στάση και τα παιδιά εξερεύνησαν το ισόγειο του πύργου.

Καλού κακού τους απαγορεύτηκε να σκαρφαλώσουν ψηλότερα !

Όλα στα περίχωρα της Μονής Καισαριανής. Φτάσαμε και κοντά στην Μονή Αστερίου αλλά έμεινε αυτό, άλλη φορά.

Καλό χειμώνα από τους πεζοπόρους της DSA !

wtag123b wtag123f
wtag123c wtag123a
wtag123g wtag123d

wtag123e

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

wtag122hΠήγαμε ξανά στον παλιό αυτό υδραγωγό της Χασιάς (Φυλή) που έχει διαμορφωθεί σε μονοπάτι από τον τοπικό δήμο.

Αλλά, παραφράζοντας, τους αρχαίους Ίωνες , δεν μπορούμε να πάμε στο ίδιο βουνό δυό φορές.

Όπως δεν μπορούμε να αρμενίσουμε την ίδια θάλασσα δυό φορές.

Αλλάζει η εποχή, ο καιρός, το χώμα, οι άνθρωποι.

Τούτη την φορά είχε λιακάδα και ζέστη, ήταν τελείως στεγνά στο χώμα και στο ρέμα, και υπήρχε καλή διάθεση απ’ όλους.

Υπήρχαν επίσης αρκετές πεζοπορικές ομάδες και μόνοι περιπατητές στην διαδρομή.

Είχαμε, δηλαδή ο Γιάννης, και έναν στην πλάτη. Τον γιό του Αντωνάκη δύο ετών,ο οποίος ευχαριστήθηκε πολύ αν και έτσι δημιουργεί την λάθος ιδέα περί ορειβασίας. Περπατήσαμε στο πρανές του φαραγγιού της Γκούρας. Το τμήμα μεταξύ Μονής Κλειστών και Χασιάς.Αρκετά κάτω το στεγνό τώρα ρέμα. Κάτω μας και απέναντι καταπράσινα πευκοδάση. Πάνω καταγάλανος ουρανός. Αξιόλογο, όπως λέει η πολυταξιδεμένη Όλγα.

Σύντομα φτάσαμε στην <<Δέση>> της αμπολής, δηλαδή το στενό σημείο κάτω από το μοναστήρι απ’ όπου άρχιζε η ύδρευση του χωριού προπολεμικά.

Εκεί μερικοί μας περιμέναν και οι υπόλοιποι προχωρήσαμε μέσα στην στεγνή ρεματιά με τους άσπρους

βράχους και μετά σκαρφαλώσαμε ως το εικονοστάσι της Φανερωμένης, ψηλά, από την άλλη μεριά του φαραγγιού, απέναντι από το μοναστήρι.

Ήταν ωραία !

με πεζοπορικούς χαιρετισμούς από τους απόφοιτους της DSA

Τάσος Καβαδέλλας

wtag122g wtag122b
wtag122c wtag122d
wtag122e wtag122f

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας